BREZ MASK

Nove spremembe pri pouku v osnovnih in srednjih šolah

Objavljeno 30. september 2020 07.55 | Posodobljeno 30. september 2020 14.16 | Piše: N. Č.

Ukrep nošenja maske med poukom za otroke v osnovnih in srednjih šolah bo odpravljen.

Tina Bregant. FOTO: Onko-net
Svetovalna skupina za covid 19 je preučila epidemiološke razmere in še vedno predlaga upoštevanje veljavnih ukrepov – z manjšo izjemo. Državna sekretarka Tina Bregant je za Odmeve povedala: »Na današnjem srečanju smo se pogovarjali, da ni najbolj pošteno, da morajo naši otroci nositi maske pri pouku, če je zagotovljena razdalja, tako da bo ukrep nošenja mask pri pouku za otroke v osnovnih šolah odpravljen.« Dodala je, da od učiteljev in preostalih zaposlenih na šolah pričakujejo, da se držijo priporočil, da nosijo maske ali pa vizirje ali pa predavajo za pleksisteklom.

Komu in kdaj mask ne bo treba nositi?

Bregantova je danes ponovno stopila pred medije in pojasnila, da so se za takšen korak odločili zaradi pripomb staršev in zaradi epidemioloških podatkov. Kaj novost pomeni? »Otroci, ki so znotraj mehurčka, v svojem matičnem razredu, med poukom v osnovni in srednji šoli ne potrebujejo maske,« je pojasnila. Maske bodo še naprej nujne na hodnikih, med uporabo javnega prevoza in v množicah. Še vedno priporoča vzdrževanje razdalje in pravi, da so maske učinkovite.

Glede na usklajenost strokovne skupine, ministrstva in NIJZ bo odlok zapisan, kdaj, pa Bregantova ni znala natančno povedati, dopušča pa možnost, da bo to že do sobote.

Ukrepe sicer tehtajo vsakih 14 dni, kar pomeni, da se utegnejo ponovno zaostriti.

Bergantova meni, da bi lahko tudi omejili zbiranje na javnih krajih. »Pogovarjali smo se, da bi zmanjšali skupine, verjetno na šest oseb, če je srečanje vodeno, recimo znotraj gledališča, na 250 ljudi. Osebno se mi zdi izredno pomembno, da ne zapiramo šol, da se vsi držimo ukrepov, da ne bodo nasrkali tisti, ki so najbolj ranljivi, in da čim dlje ohranimo delujočo skupnost.«

image
Učenci bodo pri pouku lahko brez mask. FOTO: Uroš Hočevar, Delo
Deli s prijatelji