Za obiskovalce še vroči flancati

Pred Helenino hišo kar 65 kvadratnih metrov jaslic. Na ogled bodo vse do svečnice drugega februarja.
Fotografija: Helena je obiskovalcem ponudila še vroče flancate. FOTOGRAFIJE: Janez Kuhar
Odpri galerijo
Helena je obiskovalcem ponudila še vroče flancate. FOTOGRAFIJE: Janez Kuhar

Na robu naselja Viševca, ki se razteza na 477 metrih nadmorske višine in je od Zaloga pri Cerkljah oddaljeno okoli šest kilometrov, so le tri hiše. Že četrto leto zapovrstjo pa so tam postavili prav posebne jaslice. Na kmetiji Pri Udamovc, kjer živi Francka Sodnik, jih je na hribčku pred domačo hišo postavila hčerka Helena, ki je že veliko let postavljala jaslice v kmečki hiši.
Nova je tudi stara kmečka dvostanovanjska hiša z gankom in stopnicami, v kateri prebivata babica in dedek.
Nova je tudi stara kmečka dvostanovanjska hiša z gankom in stopnicami, v kateri prebivata babica in dedek.

Domačijo boste našli, če sledite kažipotu Viševca, kamor lahko sicer pridete tudi iz Kamnika skozi Tunjice, nato pa se peljete še po makadamski cesti proti Viševci. Jaslice se razprostirajo na površini kar 65 kvadratnih metrov in so letos večje za kar trideset kvadratnih metrov; ponoči so osvetljene, na ogled bodo do svečnice, torej do 2. februarja.
 

Vse objekte je izdelala sama


Helena je sama ustvarila vse, tudi hlevček, leseno hiško, staro leseno kmečko dvostanovanjsko hišo z gankom in stopnicami, v kateri prebivata babica in dedek. Cerkev z zvonikom, v katerem je zvon želja, je postavila na vrh hriba, pod vrhom pa je nova planinska koča za obiskovalce, ki si želijo ogledati cerkev. Do tja peljejo prek mostičkov in brvi urejene poti, posute s peskom. Letos je kupila tudi sedem novih pastirčkov. Na novo je izdelala kozolec toplar, pod njim pa stoji star lojtrnik. V jaslicah je na ogled nekaj novih živali, med njimi so medved, lisica, jeleni, zajci, pujski z mladiči, petnajst ovčk, ježek, kokoši s piščanci, srna in srnjak z mladima srnicama. Mah je nabrala v domačem gozdu.
Ob večernih urah na stari kostanj prileti sova.
Ob večernih urah na stari kostanj prileti sova.

Vse živali so ujete v zanimive prizore. Tako lisica čaka na kokoš, ki sedi na smrekovi veji in si ne upa v hlev stare kmetije. Na vejah smreke je veverica, na lovski preži pa sedi lovec, ki čaka medveda, da se pokaže iz brloga. Medved živi v starem debelem kostanju, na ogled je tudi pravljična hišica, v kateri bivata deklica in deček. Ob večernih urah na stari kostanj prileti sova. Na robu gozda je postavljen za pripravo drv za zimo pastirček, ki nosi žago in sekiro. Helena je za jaslice uporabila tudi veliko starih korenin. Pred mesecem ji je eden od pohodnikov dejal, da jih gotovo hrani za kurjenje v kmečki peči! Zadnjih nekaj tednov pred božičem je jaslice izdelovala vsak dan, kolikor sta ji je pač dopuščala vreme in čas.
 

Obisk nad pričakovanji


Pravi, da jih postavlja za dušo in z velikim veseljem, številni obiskovalci pa ji vlivajo še dodatno pozitivno energijo. Ta Heleni pride še kako prav, saj zadnja leta zanjo niso bila lahka. Po očetovi smrti pred petimi leti je prevzela hribovsko kmetijo, na kateri živi z možem Cirilom, v hlevu pa redi deset glav živine in skrbi za bolno mater. Kot pravi, mamo Francko veseli, da se delo na kmetiji nadaljuje, to ji tudi pomaga premagovati bolezen.


Ročnega dela na kmetiji Heleni nikoli ne zmanjka, krmo za živino spravlja ročno, travo pokosi Ciril s kosilnico, otroci in prijatelji pa pomagajo skupaj spraviti seno na strmini in ga shraniti na suho v gospodarsko poslopje. Napredek na kmetiji je viden, sta povedala Karmen Matič in Marjan Bajde iz Šmarce pri Kamniku, nad urejeno kmetijo in še posebno nad jaslicami pa je bil navdušen tudi Tone Golob iz Podgorja. Martina Božič iz Nasovč, ki si je jih ogledala z vnukom Tomom, pa je povedala, da so preprosto vrhunske. »Obiskanost je nad pričakovanji,« je povedala Helena, ki je vsem ponudila sveže ocvrte flancate.
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije