»VIRUS JE BOLJ NALEZLJIV, KOT SMO MISLILI«

Se v ponedeljek odpirajo vrtci? Kacinov odgovor je bil kratek (VIDEO)

V Sloveniji ima deset bolnikov s hivom tudi covid 19.
Fotografija: Uradni vladni govorec za covid 19 Jelko Kacin. FOTO: STA, posnetek zaslona
Odpri galerijo
Uradni vladni govorec za covid 19 Jelko Kacin. FOTO: STA, posnetek zaslona

Ponedeljkove številke, ki razkrivajo epidemiološko stanje v državi, niso najbolj spodbudne, znova je umrlo več kot 50 ljudi. Ponedeljek je bil za rekordnim 24. novembrom, ko je življenje izgubilo 59 ljudi, ob 55 mrtvih drugi najbolj črni dan. Epidemija se še vedno ne umirja, je na novinarski konferenci o aktualnem stanju ob teh številkah dejal uradni vladni govorec za covid 19 Jelko Kacin.
 
Preberite tudi:

Nas čaka omejitev gibanja na nekaj metrov okoli doma?
Slovenija zavita v črno

Vlada sprejela spremembo pri vozniških dovoljenjih



»Če se bomo vsi držali ukrepov, se bodo epidemiološke razmere izboljšale, vdorov v bolnišnice in DSO bo manj, zato se bo zmanjšal pritisk na bolnišnice in lahko bomo začeli počasi in nadzorovano sproščati veljavne ukrepe,« je dejal Kacin o tem, kaj je treba narediti, da bomo lahko zadihali bolj svobodno.

Nekatere šole so prejele okrožnice, da se v ponedeljek odpirajo vrtci. Kacin je o tem dejal le, da vlada do tega trenutna še ni prejela nobenega pisnega predloga svetovalne skupine. »Ko bo predlog prišel, se bo najprej sestala vlada v ožjem, covid formatu in se bo do tega poskušala opredeliti in pripraviti gradivo za plenarno zasedanje vlade.«



Poleg Kacina sta na tiskovki sodelovala še Janez Tomažič s klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana ter Polonca Mali z zavoda za transfuzijsko medicino.

Tomažič je ob današnjem svetovnem dnevu aidsa spomnil, da pandemija novega koronavirusa močno vpliva na pandemijo aidsa in hiva, še posebej v nerazvitem svetu zaradi slabšega dostopa do preventive in zdravljenja. Pri nas se je drastično zmanjšalo testiranje na aids oziroma hiv, ki je poleg kondomov najpomembnejša strategija. Pri nas smo pri zdravljenju zelo uspešni, je dejal.
»Bojim se, da bo covid 19 vplival na to, da bo epidemija aidsa dobila nov zagon, potem ko so bili v zadnjih letih zelo uspešni v boju s to boleznijo. Po desetih letih imamo v Sloveniji ponovno hiv-pozitivnega otroka, ki se je rodil pozitivni nosečnici.«

V prvem valu je bila infekcijska klinika tudi covid klinika, bilo je veliko prenaročanj, ni pa prišlo do odpovedi zdravljenja bolnikov z aidsom. V drugem valu je težava hospitalizacija, na sploh v zdravstvu. Med 700 osebami s hivom jih ima deset tudi covid, dve osebi sta na intenzivni enoti.

Uspešno zdravljenje s plazmo

O zdravljenju covida 19 s plazmo je dejal, da se povečuje število zelo ogroženih bolnikov, še posebej rakavih bolnikov, ki jih zdravijo z biološkim zdravilom. To uničuje bela krvna telesa in nimajo protiteles niti proti drugim bolezni. Pri bolniku iz Novega mesta so ugotovili, da je po več kot 20 dnevih virus sars-cov-2 ostal. Plazma je za te bolnike rešitev, dajo jim jo med infuzijo. Bolnik iz Novega mesta se je po tej terapiji začel že naslednji dan bolje počutiti. Takšnih bolnikov, ki jih zdravijo s plazmo, je sedem ali osem, je povedal Tomažič.

Po ceni Tomažiča so ahilova tetiva te epidemije asimptomatske okužbe. Metaanaliza je pokazala, da je okoli 17 odstotkov takih oseb v populaciji. Zaradi teh oseb, ki sicer izločajo manj virusa, a so tudi manj previdne, ker nimajo simptomov, je treba temeljno preventivo dvigniti na višji nivo, je poudaril. Virus je bolj nalezljiv, kot smo mislili, je poudaril in predvsem mlade pozval, naj pazijo na svoje starejše.

Slovenija je po smrtnosti v samem vrhu. Preventivo moramo dvigniti, je ob tem dejal Tomažič. To je odsev leta in let našega odnosa do domov za starejših, poleg tega je populacija v Sloveniji relativno stara.

Kri odvzeli okoli 300 prebolevnikom

S težavami in posledicami širjenja covida 19 se sooča tudi ​transfuzijska dejavnost, ki pa jih s prilagoditvami in z dodatnimi napori uspešno obvladujejo, je poudarila Malijeva. Odvzemi na terenskih krvodajalskih akcijah po Sloveniji in transfuzijskih ustanovah potekajo vsakodnevno. Prilagodili so izvedbo krvodajalskih akcij, vzpostavili telefonsko naročanje krvodajalcev na odvzem in preverjanje zdravstvenega stanja.

V krvi prebolevnikov covida 19 so protitelesa, ki lahko pomagajo pri zamejitvi virusa. Od začetka julija do zdaj so opravili že 300 odvzemov krvi prebolevnikov, večina teh je kri darovala prvič.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije