ODŠKODNINA IN OPRAVIČILO

Za »luftanje« bodo plačali

Violeta Tomić dobila tožbo proti Nova24TV. Odškodnina in javno opravičilo.
Fotografija: Zapisi na račun Violete Tomić so šli po mnenju sodišča odločno čez mejo. FOTO: Leon Vidic
Odpri galerijo
Zapisi na račun Violete Tomić so šli po mnenju sodišča odločno čez mejo. FOTO: Leon Vidic

LJUBLJANA – Šest tisoč evrov z obrestmi je tudi po mnenju ljubljanskega višjega sodišča primerna odškodnina, ki jo mora poslanki Levice Violeti Tomić plačati Nova24TV oziroma družba Nova hiša. Medij je presegel dopustno mejo z žaljivim zapisom o »luftanju v hotkah«, ki ga je na svoji spletni strani objavil avgusta pred dvema letoma skupaj s fotografijami.
Zapisi na račun Violete Tomić so šli po mnenju sodišča odločno čez mejo. FOTO: Leon Vidic
Zapisi na račun Violete Tomić so šli po mnenju sodišča odločno čez mejo. FOTO: Leon Vidic

Pridobitev fotografij od vira (bralca) – čeprav so bile posnete na skrivaj na trajektu za Vis na javnem kraju, ko je bila poslanka na zasebnem dopustu – po mnenju sodišča ni sporna. Drugače pa je z besedilom, ki je po mnenju sodišča žaljivo, in šestimi žaljivimi anonimnimi komentarji, za katere je sodišče mediju naložilo, da jih mora odstraniti s spletne strani.

V prispevku, ki je podpisan z inicialkami, je obnašanje Tomićeve izpostavljeno kot »nedamsko«, saj da je bila oblečena v prekratke hlače, se spogledovala z mlajšimi moškimi, odsotnost moškega pa da ji je nadomestil pes. Dodatni šok za avtorja fotografij je menda bil, je zapisano v prispevku, »ko je Violeta desno nogo dvignila na klop, kjer je sedela, in tako v zelo kratkih hlačah vsem postavila na ogled notranjost svojih stegen in še kaj …« Sarkastično je dodal: ‘Mogoče si jo je morala zluftati'.«
»Bralec« je poslanko fotografiral med vožnjo s trajektom na dopust na Vis. FOTO: Matej Družnik
»Bralec« je poslanko fotografiral med vožnjo s trajektom na dopust na Vis. FOTO: Matej Družnik

Najprej ljubljansko okrajno, zdaj pa še višje sodišče sta ugotovili, da medij s člankom ni odprl kakršne koli resne razprave o zadevah javnega interesa, kjer bi mu bila lahko dovoljena popolna svoboda izražanja, temveč je šlo predvsem za negativno vrednotenje poslanke Levice, kar je razvidno tudi iz komentarjev. Višje sodišče se je strinjalo s toženim medijem, da je dovoljeno pisati o poslancih in njihovem obnašanju tudi zunaj državnega zbora, celo ko ne nastopajo v svoji funkciji, temveč zasebno.


To pomeni, da bi avtorica prispevka lahko pisala o (ne)-spodobnem oblačenju in mejah svobodnega obnašanja ter bi ob tem lahko izrazila svoje mnenje in ne nazadnje postavila kriterije, ki bi bili po njenem še sprejemljivi za obnašanje poslanca v javnosti, četudi na dopustu. Absolutno javne osebnosti, kar Tomićeva nedvomno je, so zaradi svoje vloge in funkcije v družbi ves čas pod drobnogledom javnosti, in imajo manjše polje pričakovane zasebnosti, vendar to ne pomeni, da je o njih dovoljeno pisati na žaljiv način in tako, da sta prizadeta njihova čast in dobro ime.


Že naslov, da »si jo je 'luftala' v hotkah na trajektu« preseže dovoljen način spodobnega izražanja. In pri tem ni šlo ne za pretiravanje ne za satirično pisanje, temveč za grobo diskreditacijo tožnice, so še ugotovili sodniki, ki so poleg plačila odškodnine mediju naložili objavo javnega opravičila.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije