GLASOVANJE

Za las je šlo v DZ: tako so glasovali o globah za nedostojno vedenje

Poslanci so tesno zavrnili novelo zakona o globah za nedostojno vedenje.
Fotografija: FOTO: Uroš Hočevar, Delo
Odpri galerijo
FOTO: Uroš Hočevar, Delo

Državni zbor danes ni potrdil novele zakona o varstvu javnega reda in miru, ki je predvidela nove globe za nedostojno vedenje. Novelo je podprlo 43 poslancev, 44 pa jih je bilo proti.

Jeziček na tehtnici sta bila glasova Ivana Hršaka in Branka Simonoviča iz Desusa, ki sta glasovala proti noveli.

Predlog je vključeval novo določbo o globah za nedostojno vedenje, ki so ji v večjem delu opozicije nasprotovali, saj so menili, da je njen namen utišati kritike oblasti. V koaliciji pa so pojasnjevali, da gre za preprečevanje pouličnega nasilja.

Koalicijske poslanske skupine so sprva predlagale globo od 500 do 1000 evrov za nedostojno vedenje do uradne osebe pri uradnem poslovanju ter najvišjih predstavnikov oblasti in njihovih bližnjih. To pa je naletelo na številne kritike, da se vzpostavlja neenakopraven položaj med državljani in da gre za zastraševanje z namenom utišanja kritik oblasti.

Koalicija je nato predlog razširila na kaznovanje nedostojnega vedenja do vseh državljanov. Predlog, kot je bil sprejet na matičnem odboru, je tako predvidel, da se z globo kaznuje tistega, ki se »v javnosti prepira, vpije ali se nedostojno vede do posameznika ali skupine, s takšnim vedenjem pa lahko povzroči vznemirjenje ali razburjenje ali ogrožanje posameznika ali skupine ali škoduje njihovemu ugledu in takšno vedenje pooblaščena uradna oseba prekrškovnega organa osebno zazna na kraju kršitve«.

V opoziciji so opozarjali, bi v pravni red s to spremembo vnesli zmedo, saj bi šlo za subjektivno odločanje policistov, kar bi lahko imelo za posledice tudi napake in zlorabe. Po njihovem mnenju je nedostojno vedenje ustrezno urejeno že v veljavnem zakonu in potrebe za spremembe ni.

Novelo zakona so danes podprli poslanci SDS, NSi, SMC, SNS, Robert Polnar iz Desusa in poslanec madžarske narodnosti Ferenc Horváth. Proti so bili v LMŠ, SD, Levici, SAB, NeP in dva iz Desusa. Poslanec italijanske narodnosti Felice Žiža je bil vzdržan.
 

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas