Za Karničarjeve zbrali 6000 evrov

Po Davovi smrti je Petra Karničar ostala sama s štirimi mladoletnimi otroki. V Krambergerjevem skladu Slovenskih novic smo spet pokazali srčnost.
Fotografija: Na stisko družine legendarnega Jezerjana ste se bralke in bralci Novic množično odzvali. FOTO: osebni arhiv
Odpri galerijo
Na stisko družine legendarnega Jezerjana ste se bralke in bralci Novic množično odzvali. FOTO: osebni arhiv

Šestnajstega septembra lani je v tragični nesreči pri delu v gozdu na domačem Jezerskem umrl alpinist in alpinistični smučar Davo Karničar, prvi zemljan, ki je smučal z vrha Mount Everesta. Nad njegovo usodo je bila pretresena vsa domača in svetovna alpinistična javnost, najbolj pa je nesreča prizadela Davovo družino.

Ček za Karničarjeve smo izročili Mojci Zaplotnik Jamnik. FOTO: Tina Horvat
Ček za Karničarjeve smo izročili Mojci Zaplotnik Jamnik. FOTO: Tina Horvat
Poleg štirih že odraslih otrok iz prejšnjega zakona in zveze je zapustil svojo drugo ženo Petro Karničar in njune štiri otroke, takrat triinpolletnega Martina, 12-letno Evo, 13-letnega Lovrenca in 17-letnega Izidorja.
 

Zanjo ni počitka


Družini nič ne more vrniti ljubljenega moža in očeta, a vendar jim bo odslej vsaj malo lažje. Bralke in bralci Slovenskih novic ste namreč začutili njihovo stisko in se nanjo množično odzvali ter s svojimi prostovoljnimi prispevki znova dokazali, da v stiski niso sami in da jim po tragediji stojite ob strani. V Krambergerjevem skladu Slovenskih novic se je namreč za Karničarjeve nabralo kar 6000 evrov!



Petra Karničar, po rodu Primorka, ki jo je ljubezen pripeljala na Jezersko, je po izgubi moža napela vse sile, da bi preživela družino in da bi bili otroci, ki so ostali brez očeta, čim manj prikrajšani. Diplomirana inženirka laboratorijske medicine je takoj po bolniškem staležu zaradi žalovanja začela hoditi v službo, v bolnišnico na Jesenicah, a čeprav je delala le s polovičnim delovnim časom, zanjo ni bilo počitka. Sledila je namreč cilju, ki sta si ga zadala z Davom, da svoje otroke usmerita v šport, saj se jima je zdela to najboljša popotnica za življenje. Da bi otroci čim manj občutili izgubo očeta in da bi še naprej živeli polno, je vstajala ob petih, poleg priprave hrane za nenasitne športnike ji je največ časa jemalo razvažanje na treninge, saj vsi razen najmlajšega trenirajo smučarski tek v TSK Triglav Kranj. Seveda vsega ni zmogla sama, veliko so ji pomagali Davovi sorodniki, sosedje in prijatelji.
 

Na koncu je samo mama


Glas o tem, kako se trudi, da bi jim zagotovila dostojno življenje, je prišel do Mojce Zaplotnik Jamnik, vdove legendarnega alpinista Nejca Zaplotnika. Čeprav Petre sploh ni osebno poznala, je začutila, da mora biti v podobni stiski, v kakršni je bila sama, ko je pred 37 leti ostala s tremi majhnimi otroki brez moža.


»Na začetku so vsi okoli tebe, a na koncu ostane samo mama, ki mora poskrbeti za otroke. Petra s štirimi nikakor ne zmore vseh finančnih bremen in moramo ji nekako pomagati. Prepričana sem, da je med nami veliko ljudi, ki bi družini v tej težki situaciji radi pomagali, da bi se spet postavili na noge,« se je odločila Mojca, lastnica kozmetičnega salona MA v Kranju, in se namenila, da bo 20 odstotkov od zaslužka na vsak decembrski ponedeljek v celoti namenila družini.



Njena dobrodelna gesta se je razširila in k projektu smo pristopile tudi Slovenske novice. Decembra smo začeli akcijo zbiranja sredstev za družino prek Krambergerjevega dobrodelnega sklada in tudi epidemija koronavirusa ni ustavila dobrih ljudi. Kot že rečeno, se je nabralo kar šest tisočakov, kar bo petčlanski družini še kako prav prišlo.

Ker se Petra Karničar zaradi časovne stiske simbolične izročitve ni mogla udeležiti, smo ček izročili kar pobudnici akcije zbiranja pomoči Mojci Zaplotnik Jamnik in jo poprosili, naj ga ob prvi priliki izroči Karničarjevim.
 

Hvala dobrim ljudem!


Kot nam je po telefonu povedala vdova Dava Karničarja, močno ganjena ob tem izdatnem znesku, se v imenu družine zahvaljuje vsem skupaj in vsakemu posebej. »Hvala vsem, ki ste se spomnili na Dava! Denar, ki ste ga nakazali za nas, nam bo zares zelo prav prišel, predvsem za športne aktivnosti otrok, ki seveda niso poceni. Treningi so se že začeli in zaradi koronavirusa je Smučarska zveza Slovenije ostala brez precejšnje vsote denarja, še več obveznosti je na starših,« nam je povedala. Pri tem je dodala, da se veseli nove službe v laboratoriju Zdravstvenega doma Kranj, ki zanjo pomeni kar velik časovni prihranek, saj se ji z Jezerskega ne bo več treba voziti na precej oddaljene Jesenice.



Tudi Mojca Zaplotnik Jamnik, ki je seveda držala besedo in je svoj delež decembrskega zaslužka nakazala v Krambergerjev sklad, je bila močno presenečena ob koncu dobrodelne akcije. »Ravno zato, ker sem sama izkusila, kako zelo hudo je, ko se znajdeš sama, brez moža in z majhnimi otroki, sem želela Petri pomagati. Nisem pa vedela, kako, zato sem zelo hvaležna Slovenskim novicam, da so pristopile na pomoč družini in zbrale tako lepo vsoto. To je zelo lep občutek, saj ne gre samo za denar, ampak tudi za energijo in željo pomagati. Nihče ne more nositi Petrinega bremena, to je res težko in terja mnogo časa, da postane lažje. Lahko pa ji stojimo ob strani in ji pokažemo, da jo imamo radi in jo spoštujemo kot Davovo ženo in mamo štirih otrok. In prav to se je zgodilo, zato še enkrat – velika hvala vsem, ki ste se odzvali,« pospremi izročitev čeka Mojca, ki ji je plaz pod Manaslujem v Himalaji vzel moža leta 1983. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije