DOBRODELNI KONCERT

Za junake z ognjene fronte, ki izčrpani vztrajajo že 11 dni (FOTO)

Izkupiček koncerta bo namenjen za slovenske heroje, ki se borijo z uničujočimi zublji v največjem požaru na slovenskem in italijanskem delu Krasa.
Fotografija: Čeprav so izčrpani, vztrajajo že 11 dni. FOTO: Črt Piksi
Odpri galerijo
Čeprav so izčrpani, vztrajajo že 11 dni. FOTO: Črt Piksi

Na večeru domačih pesmi in napevov, ki sta ga na prekrasnem travniku (žal je trava na njem zdaj povsem posušena, razglašena je zelo visoka požarna ogroženost) ob borjaču Mladinskega hotela Pliskovica, ki so ga uredili na več kot 400 let stari Slamčetovi domačiji s kraško arhitekturo, organizirala domače Razvojno društvo Pliska in mladinski hotel, so tokrat kot edina nastopajoča skupina zaigrali Naši fantje, ki so bili tudi pobudniki tega dogodka.

Ansambel deluje že šesto leto, v petčlanski zasedbi pa zadnji dve leti. Sestavljajo ga člani, ki prihajajo s Krasa, Tržaškega in Vipavskega ter jih družita veselje in ljubezen do slovenske ljudske glasbe. V ansamblu so odličen harmonikar, obenem tudi pisec glasbe in besedil, Igo Radovič iz Nabrežine, ki je njihov vodja, dobro desetletje in pol pa je imel tudi svoj Ansambel Iga Radoviča, Ivan Bortolato iz Pliskovice, ki igra kontrabas, kitarist Marjan Kravos iz Ricmanj (vsi trije so tudi vokalisti), Zdenko Mravlja iz Brij na Vipavskem, ki igra mandolino, in trobentač Milan Adamič iz Prečnika.

Program, ki so ga tokrat predstavili v Pliskovici, je bil nadvse zanimiv in številno občinstvo jim je namenilo obilen aplavz. Igrali in peli so pesmi, ki jih je napisal Igo Radovič, preostala polovica programa pa je vsebovala ljudske pesmi in priredbe. Med njimi so bile pesmi slovenskih dežel, kot je prekmurska Sam še šetao, ki je bila posvečena gasilcem iz Prekmurja, ki so v teh dneh pomagali gasiti požar na Krasu.

Začeli pa so s Kraška naša je dežela in Trta zelena. Obiskovalci so prisluhnili tudi zelo stari ljudski pesmi Sem slovenska deklica, ki je bila posneta leta 1905, in vipavski himni Moj fantič je prijezdil, ki jo je leta 1842 napisal učitelj Josip Vovk.

Občinstvo jih je nagradilo z bučnim aplavzom. FOTO: Olga Knez
Občinstvo jih je nagradilo z bučnim aplavzom. FOTO: Olga Knez

Uvodni pozdrav je zbranim namenil domači kamnoseški mojster Jernej Bortolato, ki je eden največjih ambasadorjev lepote kamna na Slovenskem, tokrat sicer v vlogi podpredsednika domačega društva Pliska, nastopajočim pa se je iskreno zahvalil za prečudovit nastop predsednik domačega društva Boris Švara. Pesmi Iga Radoviča, ki so se jim pridružile še pesmi Lee Fatur in Toneta Pavčka, je prebrala domačinka Veronika Golobič, hčerka znanega zobozdravnika in slikarja Roberta Hlavatya (1897–1982).

Proslavili še dvajsetletnico

Koncert so zaključili ob dobri kraški kapljici in kdobrotah, kot sta kraški pršut in teran, ter pecivu, ki so ga spekle domače gospodinje. Kot je povedal Boris Švara, ki je že drugi mandat predsednik Razvojnega društva Pliska, je bila prireditev posvečena 20-letnici domačega društva.

Prvotno je bila sicer zamišljena kot kraški večer domačih pesmi in napevov, na katerem naj bi nastopili še izvajalci Aleksij Jercog s prijatelji, ansambel Ano ur'co al' pa dvej, Kulturno društvo Kraška harmonika ter skupina diatoničnih harmonik društva Kremenjak s pevkami z Vrha. Ker se je premenil namen, so samo pobudniki prireditve ansambel Naši fantje organizirali dobrodelni dogodek. Organizatorji si želijo, da bi koncert domačih pesmi in napevov postal tradicionalen.

Tisoč gasilcev je vsak dan v ognjenem žrelu. FOTO: Pgd Loke
Tisoč gasilcev je vsak dan v ognjenem žrelu. FOTO: Pgd Loke

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije