PODRAŽITVE

Novak: Za dvig cene energentov ni pravega razloga, gre za špekulacije

V Sloveniji se cene energije ne smejo zvišati več kot za nekaj odstotkov.
Fotografija: dr. Peter Novak. FOTO: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
dr. Peter Novak. FOTO: Jože Suhadolnik

O napovedi drastičnega dviga cen energentov je v Odmevih spregovoril dolgoletni profesor in nekdanji dekan ljubljanske strojne fakultete ter kasneje novomeške visoke šole za tehnologije in sisteme Peter Novak. Potem ko je Evropska komisija že sprejela nekatere kratkoročne ukrepe, s katerimi bodo članice lahko zavarovale najranljivejše potrošnike in mala podjetja, se Novak čudi, da Evropska komisija ni poiskala vzroka za dvig cen.

image_alt
Cena elektrike v nebo: za toliko evrov se vam bo poznalo na položnici

»Ni res, da bi kdor koli zmanjšal dobavne količine. Plina je dovolj. Če ga Evropa ni naročila in so zaloge nekoliko manjše, kot so bile lani, je to krivda naših energetikov v Evropi. Za pomanjkanje elektrike ali goriva (plina in nafte) so vzrok špekulacije, ki jih nekdo vodi,« je dejal strokovnjak s področja energetike.

O vzrokih za dvig cen je dejal, da so te najverjetneje povezane »z današnjim sistemom kapitalizma, ki je dal trgu prednost pred kakovostno oskrbo prebivalstva in industrije«. »Nobene elektrarne v Evropi nismo zaprli, elektrike je toliko kot pred krizo, kot lansko leto pozimi, pa vendar je šla cena gor za štirikrat, petkrat. Gre za nenormalno špekulacijo, ki bi jo morala Evropska komisija zaznati in ugotoviti. Ker imamo krizo tudi v Južni Ameriki, ZDA, ker Saudska Arabija ne želi povečati črpanja nafte, lahko sklepamo, da gre za neki dogovor, s katerim želijo poudariti, kdo je gospodar,« je dejal.

image_alt
Položnice bodo s 1. decembrom občutno višje: za toliko za dražita elektrika in plin

O tem, kakšne ukrepe lahko ob dvigu cen sprejme država, je povedal, da lahko v primeru elektrike zniža vse dajatve, »saj je cena kilovat ure praktično 30 odstotkov vsakega računa«. »Pri plinu imamo težjo situacijo, zadevo bi lahko uredili z DDV ali znižanjem nekaterih drugih prispevkov. V Sloveniji se ne bi smela oziroma se ne sme cena energije dvigniti več kot za nekaj odstotkov, saj imamo dolgoročne pogodbe z vsemi dobavitelji, razen če bo prišlo do izrednih slučajev pri dobavi zaradi hude zime. V tem primeru pa mislim, da bi morala Nemčija pospešiti odprtje Severnega toka,« je še povedal Novak.

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas