RAZISKAVA

Za darila ni krize: razkrivamo, koliko bomo zanje dali Slovenci

Raziskava je pokazala, da bomo letos za darila odšteli enako ali več kot lani.
Fotografija: Letos se kriza vsaj pri darilih ne bo poznala. FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
Letos se kriza vsaj pri darilih ne bo poznala. FOTO: Shutterstock

Decembrska nakupovalna mrzlica je tu, SES (Spar European Shopping Centers) pa je skupaj z Inštitutom za raziskovanje trga in medijev pripravil spletno analizo, kako bomo nakupovali letos in koliko bomo porabili za darila.

Raziskava je pokazala, da je četrtina potrošnikov začela božične nakupe že na črni petek, ki naj bi bil uradni začetek prednovoletnega nakupovanja. Več kot polovica pa bo seveda darila kupila šele v decembru in bo zanje porabila enako ali več denarja kot lani.

Največ potrošnikov bo za darila namenilo več kot 50 evrov, približno slaba tretjina več kot 100 evrov, prav toliko pa tudi nekje med 50 in 100 evri. Sedmina potrošnikov bo zanje namenila 200 evrov ali več.

Moški zapravijo več kot ženske

Prav tako je raziskava pokazala zanimivo razliko med moškimi in ženskami. Moški darila običajno nakupujejo pozneje, a hkrati zanje namenijo več denarja kakor ženske. Skoraj polovica moških bo za darila porabila med 100 in 500 evri, medtem ko ženske le v 41,5 odstotka primerov. Največ moških bo za darilo namenilo med 100 in 200 evri, največ žensk pa med 50 in 100 evri.

Direktor druzbe SES Slovenija Toni Pugelj FOTO: Blaž Žnidarič
Direktor druzbe SES Slovenija Toni Pugelj FOTO: Blaž Žnidarič

Kot je dejal direktor družbe SES Slovenija Toni Pugelj, bodo v SES nakupovalnih središčih s praznično razsvetljavo kljub energetski krizi poskrbeli za vzdušje med obiskovalci.

»Za praznično razsvetljavo smo se odločili tudi letos, energijo pa bomo privarčevali z drugimi ukrepi, kar podpirajo tudi naši obiskovalci. Lučke smo prižgali od 25. novembra do novega leta, čas razsvetljave pa smo skrajšali za tretjino, medtem ko bo zunaj delovnega časa osvetlitev omejena,« je dejal in dodal, da praznična poraba električne energije s sodobno LED-razsvetljavo predstavlja približno 0,1 odstotka letne porabe električne energije.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije