LUKA BRAJLIH

Z zamaški do nujnih terapij

Sedemletni Luka Brajlih ima cerebralno paralizo. Dodatno zdravljenje stane 190 evrov na teden.
Fotografija: Luka Brajlih po dodatnih terapijah, ki mu jih omogočajo starši in dobri ljudje. FOTO: Osebni arhiv
Odpri galerijo
Luka Brajlih po dodatnih terapijah, ki mu jih omogočajo starši in dobri ljudje. FOTO: Osebni arhiv

Luka Brajlih je sedemletni fant, ki ima cerebralno paralizo četrte stopnje. Z družino živi na Stanovskem pri Poljčanah. Že pri štirih mesecih so starši ugotovili, da je z dečkom nekaj močno narobe. V bolnišnici so mu postavili diagnozo westov sindrom, kar je redka oblika epilepsije.

Luka je prejemal močna zdravila, da so se napadi umirili, a so pustili posledice. Ne hodi, ne govori, tudi sedeti samostojno še ne more. Sporazumeva se s slikami in znaki, njegovi najbližji pa se z njim sporazumevajo brez težav. Obiskuje prvi razred. Za napredovanje potrebuje redne terapije, a zdravstvo krije zgolj eno na teden.

Družina mu sama omogoča terapije petkrat na teden. Kar pa je velik strošek za njihovo blagajno, saj to znese 190 dodatnih evrov na teden. Zato so se odločili zbirati zamaške. Odkupna vrednost tone je 190 evrov, kar zadostuje za teden terapij. Zbirajo se zamaški sokov, mleka, tekočih jogurtov, začimb, šamponov ...


Akcije tečejo pod pokroviteljstvom različnih društev ali posameznikov v najrazličnejših slovenskih krajih. K njej so pristopili tudi mnogi posamezniki, ki družini pomagajo pri odvozu zamaškov v podjetje v Grosupljem. Družini se obenem opravičujemo za nepravilnosti, ki so bile zapisane v članku Možgane 7-letnika uničila zdravila.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije