SOMMELIER SLOVENIJE

Z vinsko kulturo se je spoznalo že 1000 tečajnikov

V dvorcu Zemono so proslavili 25-letnico članstva. Društva za razvoj pivske kulture Sommelier Slovenije v mednarodnem združenje ASI.
Fotografija: Najvidnejši člani društva sommelierov Slovenije z gostoma iz tujine Fotografije: Igor Mali
Odpri galerijo
Najvidnejši člani društva sommelierov Slovenije z gostoma iz tujine Fotografije: Igor Mali

Približno 100 uglednih gostov, ki jim je vina streglo 37 vrhunskih vinarjev iz vseh slovenskih vinorodnih pokrajin, pogostilo pa 10 znanih slovenskih gostincev in drugih ponudnikov hrane, je v torek zvečer v prestižnem dvorcu Zemono proslavilo že 25-letnico članstva Društva za razvoj pivske kulture Sommelier Slovenije v mednarodnem sommelierskem združenju ASI (Association de la Sommellerie Internationale).


Čeprav je bila obletnica namenjena predvsem druženju s prijatelji, s katerimi hodijo po skupni sommelierski poti, pa so ustanovitelji in glavni predstavniki društva tako na novinarski konferenci kot gala večeru z eno-gastronomskimi doživetji v režiji gostitelja Tomaža Kavčiča in gostilne Pri Lojzetu najprej vendarle orisali svojo dolgoletno uspešno delovanje tako na domači kot mednarodni sceni.

Zanje garantirala Italija

Pršut iz Belice oziroma Hiše Marica
Pršut iz Belice oziroma Hiše Marica
Prvi predsednik društva Davorin Škarabot je dejal, da so društvo sicer ustanovili že januarja 1992, da je nekaj prijateljev somišljenikov takoj začelo izvajati izobraževanja, leto pozneje pa so bili že uvrščeni med države opazovalke in kandidate za polnopravno članstvo v mednarodni organizaciji sommelierov ASI, saj je Italija kot njena ustanovna članica zastavila svoj ugled in garantirala, da so vredni te kandidature. In naslednje leto so status stalne članice tudi dobili. Kot je dejal Škarabot, smo edina država na svetu, ki ima v svoji himni besedilo napitnice.

In v društvu so ponosni, da so v četrt stoletja izobrazili že približno 1000 tečajnikov, da so številni zatem opravljali še tečaje na višjih stopnjah in da mnogi od njih uspešno tekmujejo tudi na svetovni ravni.

Kako cenjeni so naši sommelieri, sta dokazala William Wouters, podpredsednik mednarodnega združenja ASI za Evropo in častni predsednik sommelierske organizacije Belgije, ter Peer F. Holm, ki v ASI skrbi za članstvo in je predsednik sommelierske organizacije Nemčije. Wouters je predsedniku našega društva sommelierov Ivanu Peršolji poklonil ženino vino, ki ga skupaj pridelujeta na Portugalskem, pohvalil našo gostoljubnost in dal vedeti, da je sommelier hkrati ambasador svoje države.

Holm, ki je podaril vino iz ene od znamenitih nemških kleti, pa je povedal, kako težko je postati svetovni prvak. Njihov 27-letni Kölnčan Mark Almer je pri teh rosnih letih namreč moral premagati kar 65 tekmovalcev iz 63 držav. V teoretičnem delu je moral v 60 minutah odgovoriti na 60 težkih vprašanj, nato pa kar pet ur in pol čakati na svoj dveminutni praktični nastop. In vseskozi ohranjati koncentracijo. Kako velik odziv je imel njegov uspeh, pa dokazuje tudi to, da je v štirih tednih članke o njem prebralo kar 48,5 milijona ljudi.

Kdo in kaj je sommelier

Valter Sirk, Stojan Ščurek in zastopnica vin Marjana Simčiča za degustacijskimi mizami
Valter Sirk, Stojan Ščurek in zastopnica vin Marjana Simčiča za degustacijskimi mizami
Davorin Škarabot je dejal, da je 80 odstotkov dela v glavi, saj mora prvenstveno razmišljati o gostu in o tem, kako ga pripraviti, da se bo še vračal k tebi. Boris Gašparin, lastnik vrhunske restavracije Pikol, pa je dejal, da sta slovensko gostinstvo in gastronomija veliko dobila z vstopom sommelierov v lokale. Ta ni več le natakar, temveč tisti, ki poskrbi, da se teh veščin izobrazijo tudi kuharji in šefi kuhinj, saj se v hrano dodaja vse več vin. In odkar smo del organizacije ASI, se je ugled naših natakarjev in sommelierov močno dvignil. Gostinec Tomaž Kavčič, ki je bil eden prvih tečajnikov našega sommelierskega društva, pa je dejal, da so postavili pravila, ki bi jih morali spoštovati v gostinstvu, saj brez njih ne gre več. A je treba paziti, da gostu le svetuješ in ne ukazuješ. Brez znanja in učenja (tudi o sommelierstvu) gostinstvo po njegovem mnenju pač ni celota. Ivan Peršolja je dejal, da k njim na tečaje vse pogosteje hodijo gostinci s turističnih kmetij, in izpostavil kmetijo Belica iz Brd, v kateri imajo v hiši že sedem sommelierov.

Pred novinarsko konferenco in po njej so mlade natakarice in natakarji z belimi rokavicami vseskozi skrbeli za polne kozarce (točili so Pikolovo penino), za uvod v gastronomske užitke pa so prinesli domačo govejo juho v epruvetkah, zatem krotegine (kožarice) s sedem mesecev zorjenim zeljem, pa janjčka, obdanega z zeljem in koščki jabolk. Večino je nabolj navdušil krompirjev pire z jajcem, posut s svežimi istrskimi belimi tartufi.

Več kot 100 vin in penin

Boris Gašparin, starosta slovenskih sommelierov (levo), in Tomaž Kavčič
Boris Gašparin, starosta slovenskih sommelierov (levo), in Tomaž Kavčič
V Križni dvorani dvorca Zemono je sledilo še skupno praznovanje članov slovenskega sommelierskega društva. Vsi pomembnejši slovenski vinarji so tako zanje kot za številne povabljene goste pripravili degustacije in predstavitve več kot 100 različnih vin in penin, za primerno podlago s hrano pa so skrbeli tako domači kot povabljeni gostinci in proizvajalci odličnih slovenskih izdelkov. Faronika je ponujala marinirano postrv v limetinem soku s pomarančno lupinico, mlekarna Planika svoje sire, Belica oziroma Hiša Marica domači pršut, Restavracija JB tanke lističe tuna z avokadom, algami in vasabijem, Kodila lardo slanino mangalice na ajdovem krekerju in kuhano prekmursko šunko, Gostilna pri Lojzetu vipavsko postrv z zelenjavo, solkanska Ošterija Žogica mocarelo s kremo iz rdeče pese, Irena Fonda pa surovo svežo orado iz lastne ribogojnice.
Vmes so imeli še nekaj slavnostnih govorov in podelitev več kot desetih zahvalnih listin za vse, ki so zaslužni za razvoj somellierskega društva in širjenje pri njih pridobljenega znanja v našem gostinstvu. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije