NALEZLJIVO

Z ošpicami v stiku s 500 ljudmi

Novembra in decembra so že obravnavali dva izbruha. Za eno najbolj kužnih nalezljivih bolezni zbolevajo tudi odrasli.
Fotografija: Novembra in decembra je zbolelo 37 ljudi. FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Novembra in decembra je zbolelo 37 ljudi. FOTO: Guliver/Getty Images

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje so zabeležili osem novih primerov ošpic. V Sloveniji je bilo letos potrjenih 38 primerov ošpic pri slovenskih prebivalcih in dva pri tujcih.

Vodja službe za preprečevanje bolnišničnih okužb v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana Tatjana Mrvič je v izjavi za medije pojasnila, da so v ponedeljek ob 14. uri hospitalizirali človeka, ker je zaradi bolezni potreboval pomoč specialista otorinolaringologije. Bolnik jih je že prej obvestil, da je bil v stiku z obolelimi za ošpicami, a da je bil cepljen. Pri njem se je nato izkazalo, da ima ošpice.

S tem bolnikom je bilo na kliniki v stiku od 200 do 300 ljudi, med njimi osebje, bolniki in obiskovalci. Tako so že prejeli seznam zdravstvenega osebja, ki je bilo z njim v stiku, kontaktirajo tudi vse druge, ki bi se lahko okužili. Pojasnila je, da so imeli lani podobno število ljudi, ki so bili v kontaktu z okuženim z ošpicami na pediatrični kliniki, a jim je uspelo okužbo z ustreznimi ukrepi zamejiti, tako da ni nihče zbolel.

Ta bolnik je bil pred sprejemom v UKC večkrat tudi v Zdravstvenem domu Kranj, kjer se je prosto gibal in bil v kontaktu z več bolniki, je potrdila direktorica doma Lilijana Gantar Žura. Pojasnila je, da poskušajo identificirati ljudi, ki so bili v stiku z njim, pri tem pa poudarila, da zdravstveni dom vsak dan obišče okoli 3000 ljudi.

Novembra in decembra so na NIJZ zabeležili 20 zbolelih za ošpicami. V treh primerih je šlo za otroke, vsi drugi so bili odrasli. Gre za dva med seboj nepovezana primera izbruhov. Poleg teh se je pojavil še en posamični primer, zanj pa vir okužbe ni znan.


Med zbolelimi jih je bilo osem cepljenih z dvema odmerkoma cepiva proti ošpicam, dva z enim, osem je bilo necepljenih, za preostale zbolele pa ni podatkov o cepljenju. Med zbolelimi otroki noben ni bil cepljen. Običajno je pri osebah, ki kljub cepljenju zbolijo, potek bolezni lažji in verjetnost za zaplete manjša, so navedli na NIJZ.

Ošpice so ena najbolj kužnih nalezljivih bolezni, zanjo so značilni vročina, kašelj, nahod, vnetje veznic in značilen izpuščaj. Ta se pojavi od tretjega do sedmega dneva bolezni najprej na obrazu, nato se razširi po telesu, traja štiri do sedem dni, je zapisal NIJZ na svoji spletni strani. Zapleti bolezni se lahko kažejo kot vnetje srednjega ušesa, pljučnica, driska in vnetje možganskega tkiva. Smrtni izid bolezni je relativno redek.

Inkubacijska doba pri ošpicah znaša okoli 10 dni. Bolniki postanejo kužni štiri dni pred pojavom izpuščaja in ostanejo kužni do štiri dni po pojavu. Ošpice se prenašajo kapljično, po zraku, z neposrednim stikom z izločki dihal okužene osebe. 

Preberite še:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije