NEPRIDIPRAVI NA DELU

Z oljem popacali Jelinčičevo hišo

Objavljeno 01. julij 2020 17.15 | Posodobljeno 01. julij 2020 17.15 | Piše: Aleksandar Lukić

Nočno dogajanje pri politiku je pustilo črne sledi. Pročelje je uničeno.

Zmagu Jelinčiču so ponoči neznanci fasado hiše umazali s črno barvo. FOTO: Marko Feist
V ponedeljek pozno zvečer so neznanci onesnažili domovanje predsednika Slovenske nacionalne stranke (SNS) Zmaga Jelinčiča Plemenitega, kjer je tudi sedež stranke. Bilo je nekaj čez 23. uro, ko je močno zaropotalo, pripoveduje poslanec državnega zbora. Sam je sedel pred televizijskim sprejemnikom, hčerka, ki je bila pri njem, pa je ob tej uri že spala. No, vsaj do napada. Hrup jo je vrgel iz postelje, zato je stekla k očetu in vprašala, kaj se je zgodilo, nam je vidno pretresen zaupal prvak SNS. Jelinčič je iz notranjosti hiše videl, da se z oken nekaj cedi, šele zunaj pa je spoznal, da so na njegovo hišo odvrgli steklenice z odpadnim oljem.
image
Zmagu Jelinčiču so ponoči neznanci fasado hiše umazali s črno barvo. FOTO: Marko Feist

»Narod je glup«

Prvak SNS je na pomoč poklical policijo, ta je naredila zapisnik in pobrala dokaze. Kdo so storilci, še ni znano, saj so po dejanju pobegnili. »Avta nisem slišal, morali so biti na kolesih,« je prepričan. Kamer Jelinčič še nima, čeprav se jih je namenil namestiti ob nedavnih grožnjah ženinega novega partnerja, o čemer smo v Slovenskih novicah že poročali. Nam je pa zaupal svojo teorijo o zlikovcih. Verjame, da za napadom stojijo levi skrajneži. »To je značilno za te antifa fante, ki so videni v Evropi, in zdaj so jih prinesli tudi sem. Videli smo, da so tudi pri nas. Bojim se, da bo v Sloveniji to nasilje eskaliralo. To ni dobro. Ne maram tega, ampak mislim, da smo na tej poti,« je dejal. Pojasnil je, da je šlo najprej za kroženje okoli parlamenta, potem smo videli luknjanje pnevmatik, sledil je napad, ki se je zgodil njemu, naslednja stopnja, tako meni Jelinčič, pa so verjetno požigi in osebni obračuni.

Bojim se, da bo v Sloveniji to nasilje eskaliralo. To ni dobro.

image
Zmagu Jelinčiču so ponoči neznanci fasado hiše umazali s črno barvo. FOTO: Marko Feist

Zakaj so napadli ravno njega?

»Prepričan sem, da zaradi mojega političnega delovanja, ker povem, kar si misli večina Slovencev. Enim to ne paše,« je jasen. Poslanca so televizijske kamere nedavno posnele za omizjem v družbi publicista Igorja Omerze, nekdanjega zunanjega ministra dr. Dimitrija Rupla in zapornika na prostem izhodu Igorja Bavčarja. Pri tem so ujele tudi Jelinčičeve izjave v slogu: »Narod je glup,« in še o študentih, ki jim je država v času korone nakazala krizni dodatek: »Gre za delomrzneže, ki nič ne delajo in so še vedno doma pri mamicah na hladilniku, od države pa so dobili denar.« Navedbe poslanca, ki je znan po svojem ostrem in marsikdaj pikrem jeziku, so mnoge dvignile na noge in, denimo, na družabnih omrežjih povzročile pravi pogrom.
Policija sporoča

Policijska uprava Ljubljana potrjuje, da so bili o dogodku obveščeni nekaj pred polnočjo. »Do zdaj še neznani storilec je z neznano tekočino polil in tako poškodoval zunanjost stavbe. Policisti trenutno še nadaljujejo zbiranje obvestil in bodo o vseh znanih okoliščinah obvestili pristojno državno tožilstvo,« so zapisali v odgovoru.

image
Napis na nabiralniku, da ima lastnik orožje, storilcev ni pregnal. FOTO: Marko Feist

Velika škoda

​Jelinčič nam je še povedal, da naj bi bile steklenice z motornim oljem odvržene s ceste, z Bleiweisove, z vmesnega travnatega območja. Na našo ugotovitev, da je to precej stran od hiše, je odvrnil, da je šlo verjetno za izurjene metalce. Jelinčič meni, da so merili na okna, da bi mu naredili svinjarijo v notranjosti, se pa po napadu sprašuje, ali so naslednje morda na vrsti molotovke.
Olje je uničilo fasado, zažrlo se je tudi v okvirje oken. To ni barva, da bi jo bilo mogoče prebarvati, je jasen Jelinčič. Skupna škoda je po njegovih besedah ocenjena na 70.000 evrov. Dodal je še, da je hčerko, ki jo je dogodek močno vznemiril, vendarle pomiril in da je z njo že vse v redu.
Deli s prijatelji