ZELO NEVARNO

Z neba padajo paketi, nikar se jih ne dotikajte

Objavljeno 20. september 2019 14.45 | Posodobljeno 20. september 2019 14.45 | Piše: Ma. M.

V Slovenij znova poteka peroralno cepljenje lisic, ki je nujno za zaščito zdravja ljudi. 

Fotografija je simbolična. FOTO: Lemanna, Getty Images, Istockphoto
LJUBLJANA – Na predzadnji septembrski petek se je po Sloveniji začelo preventivno cepljenje lisic proti steklini. Na to opozarja Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. 

Svarilo, če vidite vabo
Ne dotikajte se nastavljenih vab za lisice. O tem poučite tudi otroke.

Če najdete vabo na svojem dvorišču ali vrtu, jo primite z vrečko in odvrzite v najbližji grm ali odnesite na najbližjo veterinarsko postajo.

Če je prišla vsebina vabe v stik s sluznico ali svežo rano, to mesto dobro sperite in umijte z milom ter obiščite zdravnika oziroma najbližjo antirabično ambulanto. Po priporočilih WHO se vsak stik z vsebino vabe obravnava kot ugriz stekle živali.

Če vas ugrizne ali opraska potepuška ali divja žival, obiščite zdravnika ali najbližjo antirabično ambulanto.

Prepovedano je prosto gibanje psov na javnih mestih.

Izogibajte se stikom s potepuškimi in divjimi živalmi.

image
Vabe za cepljenje lisic proti steklini. FOTO: Uprava Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin
»Peroralno cepljenje lisic proti steklini predstavlja edino učinkovito metodo zatiranja stekline pri divjih živalih. Glavni namen cepljenja je varovanje zdravja in življenj ljudi pred to izredno nevarno boleznijo, zaradi katere vsako leto po svetu umre več kot 55.000 ljudi, večinoma otrok. Z izvajanjem peroralnega cepljenja aktivno zaščitimo populacijo lisic v slovenskih gozdovih, ki predstavlja glavni rezervoar stekline, ter tako preprečujemo širjenje bolezni ter postopno izkoreninjenje,« so sporočili. 


Z letali odlagajo vabe

Od 20. septembra pa do konca oktobra 2019 se izvaja polaganje vab, in sicer v 50-kilometrskem pasu ob meji s Hrvaško z višine 300 metrov s posebej prirejenimi letali. »Polaganje vab za cepljenje lisic proti steklini se bo izvajalo z naslednjih letališč: Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana, Portorož, Murska Sobota, Novo mesto in Celje,« so še pojasnili.

image
Vabe za cepljenje lisic proti steklini. FOTO: Uprava Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin

Gre za zadnjo redno akcijo cepljenja lisic proti steklini. Leta 2016 se je Slovenija, v skladu z zahtevami Svetovne organizacije za zdravje živali (OIE), proglasila za državo prosto stekline. Zadnji primer stekline je bil potrjen pri lisici januarja 2013.
Deli s prijatelji