PREVERILI SMO

Z družabnih omrežij: zakaj zaposliti Slovenca, če lahko Srba ali Vietnamca in pobašeš visoko subvencijo

Na družabnih omrežjih lahko preberete marsikaj. Vedno se le vprašajte, ali je zapis verodostojen. Odgovor je običajno le nekaj klikov stran. Tokrat smo ga za vas poiskali mi.
Fotografija: Arhivska fotografija. FOTO: Roman Šipić, Delo
Odpri galerijo
Arhivska fotografija. FOTO: Roman Šipić, Delo

Po družabnih omrežjih kroži zapis, da delodajalci za zaposlovanje tujcev prejemajo subvencije, ki segajo tudi do 11.000 evrov. Tako pisec navaja, da zaposlovalec za Srba prejme 7.000 tisoč evrov subvencije, za Vietnamca pa kar 11.000. Pri tem avtor pripiše, da je to zadosten razlog, da se ne zaposli Slovenca. Kdo izplačuje te subvencije (ali omogoča te olajšave), ni navedeno, kot tudi ne, ali naj bi bil to prispevek Slovenije ali druge države.

Zavod za zaposlovanje subvencij ne izplačuje. FOTO: Facebook, posnetek zaslona
Zavod za zaposlovanje subvencij ne izplačuje. FOTO: Facebook, posnetek zaslona

Jasen odgovor zavoda za zaposlovanje

Po odgovor, ali zapis drži, torej, ali se pri nas za zaposlovanje tujcev izplačujejo take subvencije, smo se obrnili na Zavod RS za zaposlovanje (ZRSZ). »Naša države ne izplačuje subvencije niti v primeru zaposlovanja tujcev v Sloveniji kot tudi ne v primeru zaposlovanja državljanov Republike Slovenije v tujini,« so bili jasni v odgovoru.

Delodajalci lahko pridobijo 11 tisočakov subvencije

Med brskanjem po spletu smo sicer odkrili, da delodajalci res lahko pridobijo 11 tisočakov subvencije, a pod pogojem, da zaposlijo brezposelno osebo (prijavljeno na ZRSZ), ki je dopolnila 58 let ali več. Gre za razpis Aktivni do upokojitve. Več o aktivnih razpisih za subvencije oziroma delno povračilo stroškov za zaposlitev novih sodelavcev najdete na spletni strani zavoda za zaposlovanje.
 

Imate zgodbo za nas? Pišite nam prek spodnjega obrazca.


Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije