SAMO ZA IZBRANCE

Z dobro stkanimi poznanstvi do oprostitve Goršeta?

Objavljeno 18. maj 2014 23.30 | Posodobljeno 18. maj 2014 23.30 | Piše: A. L.

Specializirano državno tožilstvo naj bi vrhovnemu državnemu tožilstvu zaradi domnevnih procesnih kršitev predlagalo vložitev zahteve za varstvo zakonitosti.

LJUBLJANA – Stanka Živič, višja sodnica, poročevalka v senatu višjega sodišča, ki je oprostil stečajnega upravitelja Braneta Goršeta zlorabe položaja v zadevi HKS Sicura, je bila redna udeleženka zabav, na katerih so se sodniki družili z upravitelji. Po neuradnih podatkih Dnevnika naj bi specializirano državno tožilstvo zdaj vrhovnemu državnemu tožilstvu zaradi domnevnih procesnih kršitev predlagalo vložitev zahteve za varstvo zakonitosti. Na dan prihaja vse več informacij o zasebnih povezavah članice senata, ki je oprostil Goršeta, s sodnicami in upravitelji iz afere Prijatelji v stečaju.


Predsednica okrajnega sodišča pionirka

Vesna Pavlič Pivk, predsednica ljubljanskega okrajnega sodišča, je na zabavi iz leta 2012 na koncertu na sebi nosila nekaj jugoslovanskih simbolov. Več o tem v članku V službi sodnica, v prostem času Titova pionirkaimage

Sodni svet naj bi danes iskal odgovor, kaj se za sodnika spodobi v zasebnem življenju, poroča Delo.

Ali taki dogodki omajejo vaše zaupanje v sodstvo? Komentirajte spodaj.

 

Piknik

Živičevo je mogoče opaziti na fotografijah s piknika okrožne sodnice Dide Volk, na katerem so bili skupaj sodniki in stečajni upravitelji. Tam so bili tudi drugi, ki so sodelovali z Goršetom. Poleg sodnice Jelke Rozman, ki je bedela nad stečajem HKS Sicure, zaradi česar naj bi se znašla tudi v predkazenskem postopku, še stečajna upraviteljica Mojca Breznik.

»Goršeta poznam le po imenu«

Živičeva je za Dnevnik potrdila, da se je udeleževala zabav Volkove, a je zanikala, da bi bil na njih tudi Gorše: »Nisva v nikakršnem odnosu, poznam ga le po imenu.« Rozmanovo pozna le kot sodnico okrožnega sodišča, njunega poznanstva pa da ni mogoče opredeliti kot prijateljstvo. 

Bi morali biti izločena?

Čeprav vodstvo višjega sodišča meni, da poročanje o prijateljevanju s sodnico Volkovo ni potrebno, predsednik združenja upnikov HKS Sicura Bojan Oblak meni ravno nasprotno: »Za izločitev sodnika je potreben izkaz okoliščin, ki bi vzbujale dvom o nepristranskosti. Taka okoliščina pa je prijateljevanje sodnice poročevalke z upravitelji in njena udeležba na rojstnodnevnih zabavah sodnikov in upraviteljev. Žal smo za to dejstvo izvedeli šele po izrečeni oprostilni sodbi.«

Deli s prijatelji