ČRNE GRADNJE

Z bagri nad slovenske vikende!

Objavljeno 20. maj 2020 19.48 | Posodobljeno 20. maj 2020 19.05 | Piše: Aleksander Brudar

Župan Umaga bi najraje rušil vse po vrsti. Spravil se je tudi na Srečka Katanca.

Črne gradnje naj bi v Umagu rasle kot gobe po dežju.
Da je za Slovence Hrvaška prva izbira, kar se tiče počitnikovanj na tujem, je že dolgo znano. Vse to se je konec prejšnjega tedna, ko za vrnitev v Slovenijo ni bilo več treba v karanteno, le še potrdilo. Na mejnih prehodih s Hrvaško so namreč takoj začele nastajati dolge kolone vozil. Na morje k našim južnim sosedom gredo lahko trenutno le tisti, ki imajo tam nepremičnino, v največji meri seveda počitniške hiše oziroma vikende. A ti so namesto prijazne dobrodošlice že doživeli ne preveč topel sprejem.

2000 črnih gradenj naj bi bilo na območju Umaga.

Nekdanji slovenski nogometaš in selektor Slovenije Srečko Katanec je zelo presenečen, zakaj se je kar naenkrat znašel v najnovejšem članku hrvaškega časopisa Glas Istre. Ta je poročal, da naj bi dva kilometra umaške obale uzurpirali slovenski lastniki vil. Pa da naj bi si zgradili stopnice do »privatne« plaže in priveze za lastne čolne. Katanec poudarja, da do plaže lahko dostopa prav vsak. »Dostop do plaže imajo namreč vsi ljudje, ki pridejo na morje. Ker je to javno dobro,« poudarja in dodaja, da tudi kar se tiče njegove nepremičnine, ni naredil nič protipravnega. »Vse imam legalno, vse na papirjih,« še zatrdi začudeni Katanec, ki ima na Crvenem vrhu (mimogrede, od tam je zelo lep pogled proti Portorožu oziroma Sloveniji) postavljeno vilo.

Zaprli so ji pot na javno dobro

Nič bolje je po vrnitvi na hrvaško obalo, natančneje v okolico Umaga oziroma v naselje Špina, ni odnesla niti novinarka nacionalne televizije Barbara Zrimšek. Tudi ta je bila omenjena v istem članku, in sicer kot ena od lastnic počitniških hišic, ki
image
Barbaro Zrimšek je po prihodu na Hrvaško čakalo presenečenje. FOTOGRAFIJE: GLAS ISTRE
zaradi na novo postavljene ograje nimajo več direktnega dostopa do plaže. Župan Umaga Vili Bassanese, ki včeraj za pogovor z Novicami ni bil dosegljiv, je za Glas Istre povedal, da so si nekateri lastniki tovrstnih nepremičnin svoja dvorišča kar razširili na priobalno zemljišče občine oziroma na javno dobro in si tako uredili zasebne plaže. »Bog ne daj, da bi kdo tam postavil brisačo in se šel kopat. No, zdaj smo to rešili, kar je seveda povzročilo velik upor, gnev in nezadovoljstvo lastnikov, med katerimi je veliko premožnih in vplivnih, ki izvajajo pritiske z vseh ravni,« je razložil umaški župan in dodal, da so postavili ograjo in da bodo ob njej uredili obmorsko pešpot.
Komunalna policija
Umaški župan je za časopis Glas Istre povedal, da si vsi želijo v Umag, tudi ilegalno! Zato bi uvedel komunalno policijo in redarje, kot na Irskem. Potem bi lahko prišli z bagri in zrušili črne gradnje. "Jaz bi to želel. A smo daleč od tega. Borba z ilegalnimi gradnjami pa je bitka z mlini na veter. Mirno lahko govorimo o površini treh nogometnih igrišč"! Lastniki parcel so pretežno tujci, v 99 odstotkih so to slovenski državljani."

Zrimškova za Novice pove, da je njen ded tam kupil parcelo in zgradil hišo že v začetku 60. let prejšnjega stoletja in da so vse od takrat lahko danes občinsko zemljo brez težav uporabljali tudi drugi obiskovalci kraja. Nato se je občinska oblast pred dvema letoma odločila, da bo jasneje ločila zasebni del od javnega. Lastniki nepremičnin so na svoje naslove prejeli obvestilo občine, da načrtujejo izgradnjo obmorske pešpoti. Da bi o vsem skupaj izvedela kaj več, se je Zrimškova že takrat odpravila na občino, kjer pa so ji odgovorili, da še točno ne vedo, kdaj bodo načrti o novi pešpoti tudi realizirani. No, ravno v času izbruha novega koronavirusa oziroma zaprtja vseh meja, kar je naši sogovornici posledično onemogočilo dostop do njene nepremičnine, pa je občina tam postavila ograjo. Pri čemer je Zrimškovo najbolj zmotilo to, da o tem ni bila obveščena in da se zdaj kar vse lastnike nepremičnin, tako tiste, ki redno plačujejo davke in so gradili na legalen način, kot tiste, ki črkam zakona pri tem ne sledijo, meče v isti koš. Pa tudi to, da na občini ne more dobiti jasnega odgovora na vprašanje, na podlagi katerega zakona so ji onemogočili direkten dostop do bodoče pešpoti z njenega zemljišča. Tega, da bi namreč na ograji postavili vrata, jim občina ne dovoli.
image
Umaški župan Vili Bassanese se neuspešno bori proti črnim gradnjam.

Ne morejo se rešiti črnih gradenj

V Umagu zadnja leta velik napor vlagajo v boj proti črnim gradnjam. Takih naj bi bilo trenutno okoli 2000. Za večino od njih pa je značilno, da zrastejo na kmetijskih zemljiščih in v gozdovih. Lastniki tovrstnih parcel, kot piše Glas Istre, pa so v 99 odstotkih prav Slovenci. »Torej, za 20.000 evrov kupite zemljišče, začnete zidati na črno in čez nekaj časa vse to, zaradi države, ki je sprejela nesmiselne zakone, legalizirate,« opozarja Bassanese. Vse to se dogaja vse od Babićev do Finide. »Vse take primere prijavljamo na vse mogoče naslove in institucije, od gradbene inšpekcije do državnega inšpektorata. Tu in tam kakšen pride, zaustavi gradnjo, in to je to. Nekateri so tako arogantni, da kar sami odstranijo table, na katerih piše, da je gradnja prepovedana, in spet gre naprej vse po starem,« dodaja župan. 
image
Na obali Crvenega vrha naj bi si lastniki vil prisvojili priveze.
Naredil nisem nič protipravnega. Vse imam legalno, vse na papirjih.
Deli s prijatelji