KORONAKRIZA

Z aplikacijo nad kršilce karantene

Objavljeno 06. julij 2020 07.22 | Posodobljeno 06. julij 2020 07.22 | Piše: Tomica Šuljić

Okuženih devet stanovalcev in zaposlenih v vipavskem centru starejših. Duhove buri aplikacija za sledenje okuženim.

Premier bo podporo za mobilno aplikacijo ta teden iskal v parlamentu. FOTO: Tomi Lombar
Premik Hrvaške na rumeni seznam za korono (ne)varnih držav je že v soboto pokazal prve posledice: zdravstveni delavci so (v sodelovanju s policisti) na mejnih prehodih izdali in vročili 290 odločb o karanteni, več kot polovica vseh odločb je bila odrejena prišlekom iz Bosne in Hercegovine.

image
Korona se je pojavila v vipavskem centru starejših. FOTO: Katja Željan
»Večina oseb, ki prestopijo mejo, sprejme vročeno karantensko odločbo mirno in z razumevanjem,« so potek opisali na zdravstvenem ministrstvu. Karantenske odločbe pristojni izdajajo na štirih mejnih prehodih s Hrvaško, in sicer na mejnih prehodih Gruškovje, Obrežje, Metlika in Jelšane, ter v Pincah na meji z Madžarsko. A nove koronanevarnosti so že znotraj naših meja.
 

Znova v domu starejših


»Obveščamo vas, da je Center starejših Pristan Vipava do nadaljnjega zaprt za vse obiskovalce. Razlog zaprtja je vdor virusa med stanovalce centra in zaposlene. Dne 5. julija 2020 ob 8. uri imamo okužene 4 stanovalce in 5 zaposlenih,« so včeraj zapisali na spletni strani tega primorskega doma starejših.

290 odločb o karanteni so na mejnih prehodih vročili zdravstveni delavci.

Direktor centra starejših Martin Kopatin je povedal, da vir okužbe v domu še ni znan: »Vsi zaposleni so v karanteni, eden od okuženih stanovalcev je že premeščen na infekcijsko kliniko, drugi, ki so tudi okuženi, bodo v kratkem.« Vipavski župan Goran Kodelja je na svoji strani na facebooku razkril, da so prvega okuženega odkrili že pred tremi dnevi: »Iz Centra starejših Pristan Vipava so nas obvestili, da je bila 3. julija pri enem stanovalcu potrjena okužba s koronavirusom covid-19. Po nadaljnjih testiranjih je bila 4. julija potrjena še pri treh stanovalcih in petih zaposlenih.«
Še vedno ni potrebe po razglasitvi epidemije, mi še vedno zelo dobro obvladujemo situacijo.


V soboto so potrdili 21 novih koronaokužb med 716 testiranimi ljudmi (v petek pa 30 okuženih med 1456 testiranimi). Sobotni podatki znova opozarjajo, da obolevajo tudi mlajši: štirje okuženi so stari med 15 in 24 leti, šest zbolelih je starih 25 do 34 let, po trije pa so v starostnih skupinah 35–44 let ter 45–54 let. Starejših od 55 let je pet okuženih, med njimi so trije starejši od 75 let. Direktor NIJZ Milan Krek je sicer pomirjal: »Še vedno ni potrebe po razglasitvi epidemije, mi še vedno zelo dobro obvladujemo situacijo,« a sočasno žugal medgeneracijskim družinam, da »naj ne hodijo vnuki in drugi mladi ljudje, ki so bili na zabavi ali hrvaški obali«, na obiske starejšim.
 

Aplikacija buri duhove


Dve možnosti za prihodnost, »dokler ne bo zdravila in/ali cepiva«, pa je na družabnem omrežju twitter predstavil Janez Janša: prva je »drastično ustavljanje javnega življenja, zapiranje meja, omejevanje stikov, depresija …« je črnogledo zapisal premier. Druga možnost pa je »obvezna uporaba mobilne aplikacije za gibanje v javnosti«. Dodal je upanje, da bo ta teden dobil zadostno podporo v parlamentu za uvedbo aplikacije na pametnih telefonih, ki sproža vrsto polemik.

Ob številnih kritikah aplikacije s strani političnih nasprotnikov se bolj utemeljen bere pomislek direktorja Inštituta za digitalno družbo Digitas Dušana Cafa, ki opozarja, da ste že na začetku Apple in Google (ki ju uporabljajo skoraj vsi mobilni telefoni) želela zaščititi zasebnost uporabnikov. V pogojih delovanja naj bi obe podjetji prepovedovali uporabo aplikacije za kakršno koli vsiljevanje upoštevanja zakonodaje ali za namene, ki bi vodili v kaznovanje. Zaradi neskladja vladnega predloga – po katerem bi kaznovali z 200 do 600 evrov tiste, ki bi imeli odrejeno karanteno, pa si ne bi namestili aplikacije – je vprašljivo, ali bi vladno aplikacijo sploh objavili na Googlovi in Applovi programski tržnici.

Svetovna zdravstvena organizacija je v soboto zaznala največ okuženih v enem dnevu od pojava korone – več kot 212.000.

Še več izzivov bi nameščena aplikacija lahko zahtevala od nekaterih starejših uporabnikov, ki niso kos niti SMS-sporočilom. Aplikacija – kakršna koli že bo – pa ne bo sama pozdravila bolezni ali je odpravila. Ob rastočem številu obolelih se vsak dan bolj zdi, kot da se bliža vrnitev na okope koronafronte. Svetovna zdravstvena organizacija je v soboto zaznala največ okuženih v enem dnevu od pojava korone – več kot 212.000. Zaradi koronabolezni je umrlo pol milijona ljudi. 
Deli s prijatelji