KDAJ BOM NA VRSTI?

Z 10. majem vsi na cepljenje? Ne veselite se prehitro

Na cepljenje le, če vas pokličejo.
Fotografija: Cepljenje. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Cepljenje. FOTO: Leon Vidic, Delo

Cepljenje proti covidu 19 se bo z 10. majem začelo tudi za odrasle, ki so mlajši od 50 let. Še vedno pa bodo po veljavni strategiji prednostno cepili starejše in ranljive skupine. Strategija cepljenja po pojasnilih vodje svetovalne skupine za cepljenje Bojane Beović namreč ni spremenjena.

Vsi starejši od 50 let morajo res zahtevati cepivo od cepilnih centrov in svojih zdravnikov, je pozvala v izjavi za medije v četrtek. Mlajši bodo po njenih besedah na vrsti, če na določen dan ne bo bolnikov iz ranljivih skupin. Če se bo zgodilo, da bo tisti, ki bi bil na vrsti naslednji, star 40 let, bo lahko cepljen, je ponazorila. Kot je ocenila, bi precepljenost prebivalstva lahko glede na obljubljene dobave cepiva dosegli v dveh mesecih, če prištejemo še prebolevnike, ki še ne bodo cepljeni.

Predsednik vlade Janez Janša je v četrtek na twitterju sicer zapisal, da bodo do poletja zagotovili dovolj cepiva za vse. Pozval je, da smo odgovorni do sebe in drugih. »Cepimo se in zdržimo še nekaj tednov,« je spodbudil. Ob tem pa spomnil: »Čas je za normalno poletje.«
image_alt
Znano, koliko okužb so potrdili v soboto

Slovenija ima po sredinih navedbah nacionalnega koordinatorja za logistični del akcije množičnega cepljenja Jelka Kacina maja zagotovljenih najmanj 450.000 odmerkov štirih vrst cepiv proti covidu 19, kar bo pospešilo cepljenje. Ob tem je napovedal še dodatne količine cepiva.


Skoraj 31 tisoč prijav, čakajte na klic

Prebivalci se lahko na cepljenje od četrtka prijavijo prek centralnega portala na naslovu zvem.ezdrav.si. Tistim, ki so se na cepljenje že prijavili pri osebnem zdravniku ali v cepilnem centru, pa se ni treba znova naročati prek nove aplikacije. Na portalu zVEM so do petka popoldne zabeležili več kot 30.900 prijav.

V zdravstvenih domovih so zagotovili, da se pripravljajo na cepljenje splošne odrasle populacije, hkrati pa tudi na prehod na nacionalno aplikacijo za prijavo na cepljenje. Nekateri tehnične napotke še čakajo, drugi bodo še prej cepili vse s svojih hišnih seznamov.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije