VZPON

Vzpon na mejno goro

Nekako oddaljeno deluje skrajni zahodni del Slovenije v Breginjskem kotu in še danes v te prelepe posoške in furlanske kraje zaide le redkokdo – čisto po krivici.
Fotografija: Gora s prelepim razgledom Fotografije: Janez Mihovec
Odpri galerijo
Gora s prelepim razgledom Fotografije: Janez Mihovec

Skrita dolina nad Kobaridom je prava paša za oči. Le najti jo je treba. Najbolje je, če se povzpnemo na gori nad vasjo: na Breški Jalovec in Muzec. Zavijemo torej v središče Kobarida in se odpeljemo proti mejnemu prehodu Robič. Že po nekaj kilometrih zapustimo dolino reke Nadiže in se po ovinkastih poteh mimo zaselkov zapeljemo do Breginja, slikovite vasice visoko v pobočju Muzca.

Pogled na starodavno naselbino deluje nekoliko nenavadno, in sicer kot da bi bila sestavljena iz dveh delov. Starejši je okoli starodavne cerkvice. Območje, kjer je bila nekdaj strnjena vasica, je danes prekinjeno z vmesnimi praznimi parcelami. Nekaj deset metrov stran je namreč novi del vasi, ki ga sestavljajo montažne hiše.

Prelepi so kraji nad dolino reke Nadiže in Breginjski kot.
Prelepi so kraji nad dolino reke Nadiže in Breginjski kot.
Takšna podoba je posledica silovitih potresov maja in septembra 1976. Potresa z močjo 6,5 in 6,1 po Rihterju sta temeljito pretresla zahodno Slovenijo in v sosednji Furlaniji povrhu odnesla 939 življenj. Stekla so obširna obnovitvena dela na obeh straneh meje, a krajinski arhitekti pri nas na žalost niso imeli posebne besede. Porušenci so dobili nov dom na robu stare vasi, ostal pa je grenak priokus zaradi izgube precejšnega dela nekdanje slikovite srednjeveške vasice. V bran je treba povedati, da je bilo pomembno, da so se obnovili domovi, saj se od same lepote ne da preživeti zime pod šotorom.

Prav na robu vasice pustimo avtomobil in se ob potoku zagrizemo v strmino. Do nekdanjega mlina je cesta še kolikor toliko, potem pa preide v kolovoz. Mi pa sledimo markirani poti in naslednjo uro gre strmo v hrib. Potem pa se dvignemo nad gozdno mejo in pred nami se pokaže greben 1612 metrov visoke gore, ki se proti zahodu nadaljuje v Breški Jalovec, na vzhodu pa v Stol.


Prečkamo še precej izpostavljen greben in se po travnatem pobočju dvigamo v okljukih. Sonce nam sije v tilnik, pobočje je strmo in nekoliko drseče. Pa ni druge kot vztrajati in se povzpeti mimo bivaka na vršnem grebenu. Po treh urah strmega vzpona smo končno na vrhu.

Muzec je na skrajnem robu slovenskega narodnega ozemlja.
Muzec je na skrajnem robu slovenskega narodnega ozemlja.

Odpre se prelep pogled na Kaninsko pogorje, na dolino Soče globoko spodaj v okolici Bovca, Kobarida in Tolmina ter na Julijske Alpe okoli Polovnika in Krna. Proti zahodu se gričevnati svet spušča proti morju in tvori širno ravnino ob rekah Tilment, Piava in Pad.

Bivak pod vrhom
Bivak pod vrhom

Čisto na jugu pa vidimo že lagune ob morju, najprej že precej zasuto laguno Gradež, za njo pa še Beneško. Prelepi kraji nad dolino reke Nadiže in Breginjski kot nas s svojo lepoto preprosto navdušijo. Muzec je tako ne prav posebni višini navkljub prav prijeten planinski cilj. Gora s prelepim razgledom.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije