ZA ZADRŽANJE

Vzajemna v tožbo! Je bila omejitev cene dopolnilnega zavarovanja le za kratek čas?

Vzajemna toži za zadržanje vladne uredbe o določitvi najvišje cene premije dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja.
Fotografija: Vzajemna zdravstvena zavarovalnica. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Vzajemna zdravstvena zavarovalnica. FOTO: Leon Vidic, Delo

Zavarovalnica Vzajemna je na upravno sodišče v petek vložila tožbo s predlogom za zadržanje vladne uredbe o določitvi najvišje cene premije dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Kot so pojasnili pri Vzajemni, bodo več o stališčih in nadaljnjih korakih povedali na novinarski konferenci v četrtek.

Vložitev tožbe s predlogom za zadržanje vladne uredbe o določitvi najvišje cene premije dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja je sicer že prejšnji teden na finančni konferenci v Portorožu napovedal predsednik uprave Vzajemne Aleš Mikeln.

»Pravni strokovnjaki pravijo, da nam ne bo uspelo, ampak mi moramo izkoristiti vsa pravna sredstva, da nam nekdo ne očita, da tega nismo izkoristili in zato ne more odločati,« je dejal.

Zamrznitev cen večja težava kot ukinitev

Zamrznitev cene je označil za veliko večjo težavo od morebitne ukinitve dopolnilnega zavarovanja. Od zakonodajalca pričakuje, da Vzajemni povrne izpad dohodkov.

Vlada je 14. aprila izdala uredbo, s katero je določila najvišjo ceno premije dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Mesečna premija tako ne sme presegati 35,67 evra, kot je trenutno najvišja polna premija na trgu dopolnilnih zavarovanj.

Zamejitev cen bo predvidoma veljala do preoblikovanja zdravstvenega zavarovanja. Slednjega predvideva novela zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, ki jo je v parlamentarni postopek vložila poslanska skupina Svoboda.

Novela predvideva preoblikovanje dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja oz. uvedbo obveznega zdravstvenega prispevka. V nasprotju z dopolnilnim zdravstvenim zavarovanjem, ki je prostovoljno, bi bili obvezni zdravstveni prispevek primorani plačevati vsi državljani, z izjemo tistih, ki so po zakonu že oproščeni plačila obveznega zdravstvenega zavarovanja.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije