V IZREDNIH RAZMERAH

Vsilili so jim maturantski ples

Objavljeno 12. julij 2020 14.49 | Posodobljeno 12. julij 2020 14.49 | Piše: Tina Horvat t

Večina letošnjih prireditev je odpadla, organizatorji le počasi vračajo denar za drage vstopnice. Ljubljanske dijake pa so prisilili v ples, čeprav si ga v izrednih razmerah niso želeli.

Na vztrajanje organizatorja – Plesne šole Urška – so na SGGOŠ maturantski ples vendarle imeli. FOTO: SGGOŠ
Med žrtvami epidemije so tudi letošnji maturantje, ki so zaradi ukrepov za zajezitev širjenja koronavirusa večinoma ostali brez maturantskega plesa. A kot da že to ni dovolj hudo, so mnogi doživeli še razočaranje, saj jim nekateri organizatorji še niso vrnili denarja za že vplačane vstopnice ali pa so jim hoteli namesto vračila denarja vsiliti vavčerje za plesne tečaje, ki se jih mnogi niso želeli udeležiti in bi tako denar ostal organizatorju.

image
SGGOŠ Ravnatelj SGGOŠ Gvido Jager je povedal, da je bilo med organizatorji in dijaki zelo napeto. FOTO: SGGOŠ
Nekateri organizatorji pa so s prestavljenim maturantskim plesom dobesedno posilili maturante, da so se morali zavrteti že naslednji dan po maturitetnih izpitih, če niso hoteli biti ob že vplačan denar.
 

Denar počasi vračajo


Na nas so se obrnili starši nekaterih dijakov Srednje medijske in grafične šole Ljubljana in nas precej jezni opozorili, da so za vstopnice vplačali že na začetku leta, a vendar denarja še do danes niso dobili povrnjenega. »Že od začetka maja se borim, da bi dobila povrnjen denar za vstopnice. Kličem direktorja podjetja Dakina in večkrat mi je že rekel, da ga bo vrnil, a od tega ni nič. Malo se mi zdi neumno, da moram moledovati za ta denar. Že novembra smo dobili položnice, zdaj pa se samo nekaj izgovarjajo po telefonu. A zame ni tako hudo, zase in za svojo hčer sem kupila samo dve vstopnici. Nekateri pa so kupili celo za osem oseb,« je razburjena mama letošnje maturantke.

Ko pokličemo direktorja podjetja Dakina Group, d. o. o., Gojka Šaranovića, nam ta zagotovi, da bo ves denar izplačan. »Denar že izplačujemo, a zaradi izjemno veliko dodatnih administrativnih opravkov pri knjiženju ne moremo vsega naenkrat, ampak gremo po vrsti. Tako kot so starši vplačevali vstopnice, tako jim mi zdaj izplačujemo. Nekateri so plačali zadnji, pa bi radi imeli vračilo prvi. Tako pač ne gre.« Ni nam pa mogel natančno zagotoviti, do kdaj bodo vse izplačali.

Prav bi bilo, da bi tistim, ki se niso želeli udeležiti nadomestnega maturantskega plesa, denar povrnili. Plesne šole bi se morale zavedati, da gre za njihov ugled in poštenost do ljudi.

Povedal nam je tudi, da se je kot dolgoletni organizator maturantskih plesov, prireja jih že od leta 1986, na vso moč trudil, da bi zagotovil vsaj nadomestni termin konec junija, a to potem ni uspelo, ker se vodstvo šole s tem ni strinjalo. »Niso hoteli, da bi imeli ples v maskah ali da bi se na njem kdo okužil, zato smo maturantski ples odpovedali. Vplačan znesek za vstopnice bomo vrnili v celoti,« je zagotovil.
 

Razočarani nad organizatorjem


Niso pa imeli takšne sreče dijaki Srednje gradbene, geodetske in okoljevarstvene šole (SGGOŠ) v Ljubljani. Zanje je maturantski ples organizirala Plesna šola Urška oziroma podjetje Party Pro. Slednji so jim po odpovedanem maturantskem plesu sporočili, da denarja ne bodo vračali, lahko pa jim ponudijo vrednostne bone, ki jih lahko izkoristijo za plesni tečaj, seveda pri njih. Nazadnje so ponudili organizacijo plesa v nadomestnem terminu, a ta ni bil vsem pogodu.

55 evrov stane vstopnica za maturantski ples pri Plesni šoli Urška.

»Prav dobro so vedeli, da vsi ne bodo šli k njim na plesne vaje in bo denar tako ostal njim. Pa tudi nadomestni termin so nam dobesedno vsilili. Ta je bil namreč 24. junija, generalka in prevzem vstopnic pa dan prej, ko so potekali še nekateri maturitetni izpiti. Moja hči je imela takrat še zagovor seminarske naloge. Vsi starši nismo bili za maturantski ples v takšnih okoliščinah, nekateri so se bali okužbe, drugi so imeli druge razloge. A nas je Plesna šola Urška dobesedno prisilila v ta ples. To se mi ne zdi pošteno! Vsi drugi organizatorji so povrnili denar za vstopnice, samo mi smo ga morali imeti proti svoji volji ali pa bi bili ob denar. Mi smo za pet vstopnic vplačali 275 evrov. Prav bi bilo, da bi tistim, ki se niso želeli udeležiti maturantskega plesa, denar povrnili. Plesne šole bi se morale zavedati, da gre za njihov ugled in poštenost do ljudi, ki smo jim zaupali in plačali kar precej visok znesek za datum, ki je bil v pogodbi, ne pa za nadomestni termin,« se hudujejo starši ene od dijakinj.
 

Dijakom je vse padlo dol


V podjetju Party Pro, ki ga vodita zakonca Boris in Mateja Prokofjev, so odločno zavrnili očitke o kakršnem koli vsiljevanju. »Poslovna obveza naše družbe je izvedba dogodka po naročilu naročnika in to nam je z ukrepi Vlade RS in pisnim dovoljenjem MNZ tudi uspelo. Junija sta nam epidemiološka slika in sprostitev ukrepov omogočili pripravo težko pričakovanega in neponovljivega zaključka srednjega šolanja na način, ki so si ga starši, zagotovo pa najbolj maturantke in maturanti, močno želeli. Za kratek čas smo se vrnili v normalnost in s tem smo v izrednih razmerah postali edini organizator maturantskih plesov, ki je pripravil lep in nepozaben večer, za katerega so neizmerno hvaležni. Zahvale dijakov in staršev se kar vrstijo. Termin maturantskega plesa vedno uskladimo na podlagi želje dijakov in vodstva šole in noben datum ni bil izbran v času mature, kot ste navedli v novinarskem vprašanju,« so zapisali.

420 evrov za vstopnice

Pri nakupu vstopnic ne gre za malenkostne vsote. V povprečju cene znašajo okoli 45 evrov. Najcenejše se dobijo za okoli 35 evrov, najdražje, tako imenovane all inclusive, ki poleg prireditve in toplega obroka vključujejo tudi neomejeno količino pijače, pa celo 60 evrov. Če dijak na maturantski ples povabi brata in sestro, starše in stare starše, bo družina plačala celo 420 evrov za ta slavnostni večer.

Za mnenje smo povprašali tudi ravnatelja SGGOŠ Gvida Jagra in povedal nam je, da je bilo predvsem zaradi slabe komunikacije med organizatorjem in dijaki oziroma starši res precej napeto in vroče. »Skoraj ves mesec sem se ukvarjal s tem, saj smo morali ves čas termin prelagati in upoštevati različna mnenja. Eni so hoteli vračilo denarja, drugi nadomestni termin, šola pa je kljub temu, da ni podpisnica pogodbe, pomagala pri komunikaciji. Naredili smo anketo in ta je pokazala, da so dijaki utrujeni od vsega, da jim je vse dol padlo in da bi bila odpoved najboljša rešitev. Organizator pa je ves čas vztrajal, da odpovedi ne bo, in na koncu smo maturantski ples le izvedli. Zaradi ukrepov je bil nekoliko okrnjen,« je povedal.

O tem, ali bodo drugo leto spet izbrali Urško za organizatorja, pa je Gvido Jager dejal, da je to odločitev dijakov, in ne šole. 
Deli s prijatelji