KORONAVIRUS

Vsi hočejo to zdravilo, v Sloveniji prepovedali njegovo predpisovanje

Objavljeno 06. april 2020 13.45 | Posodobljeno 06. april 2020 14.05 | Piše: T. V.

Zdravilo hidroksiklorokin so zdravniki v mednarodni anketi izbrali kot najboljše.

Nekaterim pacientom po posvetu z več zdravniki dajejo zdravila, kot sta klorokin in hidroksiklorokin. FOTO: Voranc Vogel
Cepiva ali pa vsaj zdravila proti novemu koronavirusu še ni, po najbolj optimističnih napovedih bi cepivo lahko dobili do konca letošnjega leta. Trenutno si tako zdravniki pomagajo z nekaterimi obstoječimi zdravili.

Anketa, opravljena med več kot 6200 zdravniki v 30 državah po svetu, je pokazala, da je protimalarijsko zdravilo hidroksiklorokin med njimi prejelo najvišjo oceno kot najučinkovitejše zdravilo proti novi koronavirusni bolezni. Na seznamu 15 zdravil je kot najboljše hidroksiklorokin izbralo 37 odstotkov anketiranih zdravnikov.
 
Klorokin in hidroksiklorokin uporabljajo zdravniki tudi pri nas. Po besedah Kristine Nadrah z Infekcijske klinike UKC Ljubljana nekatere bolnike zdravijo s tema dvema zdraviloma: »Lopinavir/ritonavir smo sedaj nekako umaknili tudi po pogovoru z evropskimi kolegi. Sedaj predpišemo klorokin, ko bomo dobili pa hidroksiklorokin, ki je analog in deluje popolnoma enako, bomo predpisali hidroksiklorokin. To dajemo približno pet dni. Bolniki morajo biti nujno v bolnišnici zaradi možnosti stranskih učinkov. Ne vemo pa še, ali je učinkovito,« je povedala konec marca.
 
image
Infekcijska klinika, UKC Ljubljana. FOTO: Uroš Hočevar
Ker je od tedaj minilo nekaj dni, vlada pa je vmes prepovedala prosto prodajo hidroksiklorokina, smo na UKC Ljubljana preverili, ali so hidrokiklorokin že dobili, koliko ga imajo in kako se je izkazal do sedaj. »Glede na prejšnjo izjavo ni bistvenih novosti. Hidroksiklorokin smo prejeli in ga uporabljamo glede na potrebe. Stranske učinke poročamo v skladu z zakonodajo na JAZMP. Pogovori glede študij še potekajo,« so nam skopo odgovorili.
 
V Sloveniji prav tako že uporabljajo poskusno zdravilo remdesivir, ki se pri nas daje izključno v intenzivnih enotah, je povedala Nadrahova. Tudi za to zdravilo še ne morejo zatrdno povedati, ali pomaga. »Bolnik, ki to zdravilo prejema, je boljši, a težko je reči, ali je boljši zaradi zdravila ali zaradi tega, ker bolezen tako poteka.«
 
image
Znanstveniki po svetu hitijo, da bi odkrili cepivo proti novemu koronavirusu. FOTO: Shutterstock
Slovenska vlada je prejšnji petek izdala odlok o omejitvi predpisovanja in izdaje zdravil z učinkovinami klorokin, hidroksiklorokin ali azitromicin. S tem želi zagotoviti nemoteno in ustrezno preskrbo bolnikom, ki ta zdravila nujno potrebujejo, so sporočili iz urada vlade za komuniciranje. Kot so pojasnili, se je zaradi širjenja okužb z novim koronavirusom povečalo predpisovanje zdravil s temi učinkovinami, saj se lahko uporabljajo tudi zunaj odobrenega indikacijskega območja za zdravljenje bolnikov. Po odloku do preklica ni dovoljeno predpisovanje teh zdravil na samoplačniške recepte in recepte za osebno uporabo. Prav tako ni dovoljena njihova izdaja v lekarni na podlagi samoplačniških receptov ali receptov za samozdravljenje. Vlada želi z odlokom zagotoviti nemoteno in ustrezno preskrbo z zdravili z učinkovino klorokin ali hidroksiklorokin bolnikom z revmatoidnim artritisom ali eritematoznim lupusom, ki ta zdravila zaradi poteka bolezni nujno potrebujejo.
 
Predsednik ZDA Donald Trump je kljub opozorilom strokovnjakov, da ni nobenih konkretnih dokazov o njegovi učinkovitosti, večkrat priporočil hidroksiklorokin za zdravljenje nove koronavirusne bolezni. Dejal je, da obstajajo močne indikacije, da zdravilo deluje in da je zvezna vlada nakupila na zalogo 29 milijonov tablet tega zdravila.
 
Tudi Evropska agencija za zdravila (EMA) svari, da bi se morali zdravili klorokin in hidroksiklorokin pri bolnikih koronavirusno boleznijo 19 uporabljati le v okviru kliničnega preizkušanja ali v res nujnih primerih, saj imata obe lahko resne stranske učinke, še posebej v velikih odmerkih ali v kombinaciji z drugimi zdravili.

Morebitni stranski učinki hidroksiklorokina
Med stranskimi učinki se omenjajo možnost, da trajno poškoduje oči in vid, kar pa je verjetnejše, kadar se jemljejo veliki odmerki. Zdravilo lahko poškoduje tudi srce, v nekaterih, sicer redkih primerih je lahko to tudi usodno.
Deli s prijatelji