DRUŽINA KOLENKO

Vse življenje ostali povezani

Družina Kolenko se je zbrala na vsakoletnem srečanju.
Fotografija: Širša rodbina FOTOGRAFIJI: Andrej Rašl
Odpri galerijo
Širša rodbina FOTOGRAFIJI: Andrej Rašl

Tokrat se je srečanja udeležilo 45 sorodnikov, v časih brez epidemije se jih je zbralo tudi do 90. Po maši so se družili v župnijskem domu na kosilu in ostali skupaj do večera. Dokler je bila živa mama, so se zbirali doma ob njenem godovnem dnevu. Letošnje srečanje je bilo predvsem iz hvaležnosti za dopolnjena leta življenja, vsi bratje in sestre so še živi ter imajo skupaj povprečno 84 let.
Bratje in sestre
Bratje in sestre

Mašo v baziliki Marije Zavetnice s plaščem na Ptujski Gori je daroval p. Tarzicij Kolenko v somaševanju nečaka p. Vladimirja Kolenka, ki deluje v Vipavskem Križu. S petjem in igranjem na kitaro sta mašo spremljali Martina in Maja. Pater Tarzicij Kolenko zapisuje vse pomembne družinske dogodke in ima celotno družinsko drevo. Korenine Kolenkovih segajo v leto 1929, v Novo vas pri Ptuju, ko sta se poročila Marija in Jožef ter si skupno ognjišče ustvarila v skromni s slamo kriti hiški. Luč sveta je ugledalo devet otrok, štirje fantje in pet deklet.

En sin je v zgodnjem otroštvu umrl. Danes imajo 19 vnukov, 40 pravnukov in pet prapravnukov. Bili so težki časi in starši so neizmerno garali na manjši kmetiji. Otroci se spominjajo, kako so hodili čistit opeko na ruševine po drugi svetovni vojni. Nato so jo z domačimi voli vozili domov. Stric Martin je bil priučen zidar in jim je zgradil hišo ob pomoči celotne družine. Velikokrat je rekel, da so prava družinska firma. Oče je ves dan oral, zvečer pa z družino predano molil. Tarzicij je kot šolarček vsako jutro ministriral. K maši ga je vedno spremljala mama, sam je potem šel v šolo, mama pa peš domov na delo.

Na temelju globoke vere, ki so jo starši prenesli na otroke, se je Tarzicij odločil za duhovniško pot, sestra Micka pa je bila 65 let gospodinja v minoritskem redu. Za zgled je bila nečakoma Vladimirju Kolenku, ki je postal duhovnik, in Alešu Štamflu, ki je član organizacije Rimskokatoliške cerkve Opus dei. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije