KORONAVIRUS

Iz ure v uro več okuženih, število naraslo na 57 (VIDEO)

Otroci iz zaprte šole naj ne bodo v stiku s starejšimi in tistimi s slabšim imunskim sistemom.
Fotografija: Aleš Šabeder FOTO: Voranc Vogel, Delo
Odpri galerijo
Aleš Šabeder FOTO: Voranc Vogel, Delo

Število okuženih z novim koronavirusom v Sloveniji se hitro povečuje, svoja vrata je zaradi okužbe že zaprla prva slovenska osnovna šola. Malo po 12. uri je minister za zdravje Aleš Šabeder razkril, da je v Sloveniji 47 pozitivnih testov, le dve uri kasneje pa je vlada prek twitterja sporočila, da je pozitivnih na testu za koronavirus bilo že 57 ljudi, medtem ko so jih na virus preverjali 2.270.


Ena izmed okuženih je učiteljica na OŠ Frana Albrehta v Kamniku. Minister je odredil zaprtje šole. Imamo tudi nove okužbe v UKC Ljubljana, na ginekološki kliniki, zaprlo se bo Leonišče, prepove se obiske očetov v porodniških sobah in porodnišnicah, je sporočil minister za zdravje Aleš Šabeder. Očetje, ki pridejo po zdrave porodnice, pridejo po partnerice v porodnišnico. Bolni očetje z masko počakajo ob vhodu.


Opomba: podatki za 5. marec so do 18. ure, 6. marec do 16.30, 7. marec do 15.30, za 8., 9. in 10. marec do 14. ure, 11. marec do 14. ure. FOTO: S. N. FOTO: S. N.
Opomba: podatki za 5. marec so do 18. ure, 6. marec do 16.30, 7. marec do 15.30, za 8., 9. in 10. marec do 14. ure, 11. marec do 14. ure. FOTO: S. N. FOTO: S. N.

Slovenija ne zapira meje z Italijo, ampak se bo ob meji začel izvajati nadzor nad zdravstvenim stanjem potnikov, je pojasnil Šabeder. ​Sklep o mejnem nadzoru začne delovati danes, uredba pa se še pripravlja.

Na meji bo šest kontrolnih točk, in sicer Škofije, Krvavi potok, Rateče, Robič, Vrtojba in Fernetiči. Vse ostale poti se zaprejo, to je naloga občin. Policija bo lahko zagotovila kader, je zatrdil in napovedal, da bodo podrobnosti razkrili naknadno. Potrdilo, da tisti, ki želi prečkati mejo, ni okužen s koronavirusom, ne sme biti starejše od treh dni. Tranzitni promet je izločen iz uredbe o pregledovanju, ker se ta v Sloveniji naj ne bi ustavljal, poleg tega bi lahko ohromili delovanje države in bi bila motena oskrba.

Kontrolne točke na meji z Italijo, ostale poti so zaprte. FOTO: Google Maps
Kontrolne točke na meji z Italijo, ostale poti so zaprte. FOTO: Google Maps

O tem, kdaj se bo merjenje temperature na letališčih začelo, minister še ni mogel povedati, kdaj bodo začeli takšen nadzor, bo pa začel delovati v nekaj naslednjih dnevih. Naročili so pol milijona mask tipa FFP2 in milijon trislojnih kirurških zaščitnih mask, je še razkril. Po navodilih epidemiologa, vsi zaposleni, ki imajo dovoljenje za delo pri drugem delodajalcu, naslednjih 14 dni ne smejo opravljati dela pri drugem delodajalcu. Vse samoplačniške in doplačniške ambulante so do preklica odpovedane. Napovedal je začasno ustavitev vseh preventivnih programov, zdravstveno osebje bodo premestili na mesta, kjer ga primanjkuje ali predvidevajo, da ga bo primanjkovalo.


Trenutno stanje presega zmogljivosti ministrstva za zdravje, zato je Šabeder aktualnemu in prihodnjemu predsedniku vlade Marjanu Šarcu in Janezu Janši poslal pismo s predlogom, da nemudoma prevzame vodenje in koordiniranje te krize vlada. To ne pomeni, da prehajamo iz faze, se pa situacija vsak dan poslabšuje, zaostruje, zato je odgovornost ministra, da pozove vse ostale resorje, da se vključijo, je pojasnil odločitev za svoj poziv. Zatrdil je, da bo prihajajoča nova vlada seznanjena s celotnim stanjem.


Nina Pirnat in Aleš Šabeder. FOTO: posnetek zaslona
Nina Pirnat in Aleš Šabeder. FOTO: posnetek zaslona
Direktorica Nacionalnega inštituta za javno zdravje Nina Pirnat je razkrila, da je nastalo že nekaj sekundarnih in nadaljnjih okužb. Ponoči je takoj stekla akcija, ko so izvedeli za okužbo učiteljice. Možnost okužbe za učence je zelo majhna, je poudarila. Epidemiologi so izdali navodila za izrazito preventivno dejanje. Za tiste, ki so bili v stiku z bolnikom, velja omejitev gibanja, poostrijo naj higienske ukrepe, otroci naj ne spijo skupaj v sobi s sorojenci. Če imajo simptome, naj se izogibajo stika s starejšimi sorodniki in tistimi, ki so šibkejši. Zapiranje vseh šol ni potrebno, je zatrdila. Bolniški stalež staršu, če je otrok doma na samoopazovanju, ni predviden, je povedala. Možnosti je več, in sicer od koriščenja dopusta do dogovora z delodajalcem o delu na domu ter možnosti, da se starši otrok organizirajo, da varujejo po več otrok, ki pa morajo biti na ustrezni razdalji. O tem bomo morali še razpravljati, zato zapiranje šol in vrtcev pomeni ukrep, ki ga je treba tehtno pretehtati.


V domu starejših občanov v Metliki je zbolel tudi eden od oskrbovancev, je potrdila Pirnatova. O epidemiji ne moremo govoriti, ker ni še na enem kraju veliko ljudi zbolelo, moramo pa narediti vse, da preprečujemo širjenje v okolico.

Da nekateri dobijo izvide, se čaka dlje, tudi 24 ur. Vsako testiranje ni enako pomembno, pri kritično bolnih bolnikih se mora izvesti takoj, če pa gre za preiskovanje nekih rizičnih stikov, lahko to testiranje počaka. Laboratoriji imajo omejeno kapaciteto, je pojasnila Pirnatova.

Poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan je prevzel vodenje koordinacijske skupine, kot ga je prosil predsednik vlade. Kot je pojasnil, bodo reorganizirali delo, začelo pa se bo tudi štabno vodenje. Delovali bodo v operativni sestavi, s podpornimi skupinami in strokovnjaki s področja zdravstva, ki jim bodo svetovali pri določenih vprašanjih. Za jutri je napovedal delo štaba. Ne gre za nobene izredne razmere, tudi državnega načrta še nismo aktivirali, je poudaril.

Šole se ne morejo same zapreti

Državna sekretarka na MIZŠ Martina Vuk je povedala, da so šolo v Kamniku zaprli, ker je na prvem mestu varnost otrok. Ukrep zaprtja velja za naslednjih 14 dni, kako bodo pouk nadomestili, še ni odločeno. Otroci naj se izogibajo stikom s starejšimi, tistimi s kroničnimi boleznimi in s poslabšanim imunskim sistemom, je poudarila. Prostore šole bodo očistili in razkužili, da bo šola lahno naprej normalno pripravljena za pouk. Z ostalimi šolami ves čas komunicirajo, dali so jim priporočila zlasti glede preventive. Šole in vrtci se sami ne morejo odločiti o svojem zaprtju, o tem lahko odloči le minister za zdravje in nato minister za izobraževanje. V jedilnicah priporočajo, da so učenci na primerni razdalji med seboj.

Generalni direktor UKC Ljubljana Janez Poklukar je razkril, da do nadaljnjega v zmanjšanem obsegu delujeta stomatološka in ginekološka klinika. Preiskujejo, s kom so bili v stiku okuženi. Med zaposlenimi imajo šest pozitivnih oseb (pet na kliniki za ginekologijo, vsi sodijo v vodstvo klinike in so bili umaknjeni iz procesa, vse potencialne kontakte so našli in jih testirajo, in enega na kliniki za stomatologijo, en bris na nevrološki kliniki se še preverja), ki so iz vodstva klinik in večinoma niso imeli stikov s pacienti. Na infekcijsko kliniko sprejemajo vse, ki potrebujejo zdravljenje, ostale pa glede na presojo pustijo tudi v domači oskrbi in v samoizolaciji.

V enoti intenzivne terapije na infekcijski kliniki zdravijo enega pacienta, ki je pozitiven na koronavirus. Njegovo stanje je bilo pred sprejemom slabo zaradi predhodne poškodbe, zato je bil pred premestitvijo v intenzivno enoto operiran. Njegovo stanje je kritično zaradi polimorbidnosti (sozbolenje). Virus je dodana težavnost tej stopnji bolezni, je povedal Pokljukar.
 

Na Postojnskem mirijo, panika zaradi koronavirusa nepotrebna


Na Postojnskem so danes potrdili dve okužbi s koronavirusom. Ena oseba se je verjetno okužila na smučanju v Italiji, druga pa je imela v sosednji državi poslovni stik. Obe okuženi osebi sta dosledno spoštovali protokol, v karanteni je tudi 11 z njima povezanih oseb. Zato na občinah Postojna in Pivka mirijo, da panika ni potrebna.


Več o koronavirusu v Sloveniji lahko preberete v jutrišnji tiskani izdaji Slovenskih novic.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije