COVID 19

V Sloveniji zasedene vse intenzivne postelje, za širitev virusa verjetno krivo prezračevanje (VIDEO)

Stanje v bolnišnicah je resno.
Fotografija: Mateja Logar. FOTO: Igor Zaplatil, Delo
Odpri galerijo
Mateja Logar. FOTO: Igor Zaplatil, Delo

V Sloveniji je bilo v sredo ob 7.202 testih potrjenih 2.488 novih okužb. V bolnišnicah se zdravi 652 ljudi, 109 pa jih potrebuje intenzivno zdravljenje. Po napovedih Instituta Jožef Stefan se bo število hospitaliziranih bolnikov še nekaj dni povečevalo. Vlada bo s strokovno svetovalno skupino na večernem posvetu na Brdu pri Kranju pregledala ukrepe in odločila o njihovem podaljšanju.

Na novinarski konferenci o aktualnem stanju so sodelovali minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj, namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni pri Nijz Nuška Čakš Jager, Mateja Logar z ljubljanske klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja in vladni govorec Jelko Kacin.


Logarjeva je dejala, da je bilo ob 8. uri v ljubljanskem kliničnem centru hospitaliziranih več kot 160 ljudi. Vse intenzivne postelje so praktično zasedene, a se trudijo, da vsakemu bolniku zagotovijo mesto in oskrbo. Po njenih besedah se polnijo postelje tudi v bolnišnici Petra Držaja. Če se bodo tudi tam zapolnila vsa mesta, bodo dodatne zagotovili na oddelku za ORL. Stanje v bolnišnicah je resno, opozarja Logarjeva, znova pa je spomnila na  kadrovske težave, s katerimi se soočajo, saj ves zdravstveni kader ni usposobljen za delo s covid bolniki na intenzivni negi.

Slabše kot v Sloveniji v treh državah

Nuška Čakš Jager z Nijz je predstavila stanje v Sloveniji in po svetu. Število okužb po njenih besedah narašča praktično povsod, Evropa se vztrajno spreminja v rdečo. Številčno največ primerov beležijo v Franciji, Španiji in Veliki Britaniji. Slabša epidemiološka slika kot pri nas (odstotek okuženih glede na število prebivalstva) je le še v Belgiji, na Češkem in v Luksemburg. V Sloveniji so najbolj prizadete regije Gorenjska, Koroška in Osrednjeslovenska. Največ obolelih je starih med 35 in 45 leti. Delež žensk je nekoliko večji v vseh starostnih skupinah.


Epidemiologi po besedah Čakš Jagrove delajo s polno paro. Spremljajo podatke, svetujejo, mnogi so tudi na terenu. Ljudi je pozvala, naj spremljajo svoje zdravstveno stanje in morebitne spremembe nemudoma sporočijo pristojnim, saj je mnogokrat potrebno hitro ukrepanje in celo nujna medicinska pomoč. Koliko časa pa mora biti oboleli s covidom 19 v izolaciji? Epidemiologinja pojasnjuje, da je konec šele takrat, ko je vse v redu in 48 ur nimate več simptomov. Potem bo osebni zdravnik po 10 dneh izolacijo zaključil oziroma jo podaljšal v primeru, če so simptomi daljši in je vaše stanje težje.

Danes bo po besedah epidemiologinje odprt tudi portal, kjer bo pozitivna oseba lahko dobila svojo kodo. Tako ne bo potreba čakati na klic epidemiologa.

Koronavirus v dveh tretjinah domov za starejše

Minister Cigler Kralj je spregovoril o stanju v domovih za starejših. Največja izziva sta po njegovih besedah kadrovska stiska in rdeča cona. Dve tretjini domov starejših se srečujeta s pojavom virusa, aktivno okuženih v domovih je 748 od okoli 19.000 stanovalcev.


Minister je obiskal dva posebej izpostavljena domova, v Škofji Loki in Loki pri Zidanem Mostu. Vodstva domov so pozvali, da naj bodo pozorni na prezračevalne sisteme, saj je bil verjetno prav to vzrok za hitro širjenje okužb v Škofji Loki. Tam se okužbe niso širile po oddelkih, ampak vertikalno po nadstropjih, dodaja Cigler Kralj. Minister je dejal še, da je ob obisku domov opazil utrujenost zaposlenih, saj mnogi po vsej državi delajo po 12, 13 ur. Vsem se je še enkrat zahvalil za požrtvovalnost.

O rdečih conah je dejal, da je odziv namestitvenih zmogljivosti zares velik, za kar se je vsem zahvalil. Zunanje rdeče cone so že ponudili Dom sv. Agate, Dom paraplegikov v Pacugu, Dom dveh Topolov v Izoli, Wellnes Zala v Topolšici in številna zdravilišča. »Ob tem naj povem, da je ustreznost prostorov vedno stvar pregleda in strokovnega mnenja, na podlagi katerega se odločimo, ali je prostor za rdečo cono primeren,« je dejal Cigler Kralj.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije