STROGI UKREPI

Vse več bolnih, Bregantova omenja možnost 'zapiranja' celotnih družin

V Sloveniji dnevno lahko opravimo okoli 2000 testov, a kot pravi državna sekretarka, »ni pametno 'porivati' mimo meja zmogljivosti«.
Fotografija: Državna sekretarka ni ministrstvu za zdravje Tina Bregant. FOTO: Mavric Pivk, Delo
Odpri galerijo
Državna sekretarka ni ministrstvu za zdravje Tina Bregant. FOTO: Mavric Pivk, Delo

Dober teden po začetku šole zdravniki že poročajo o povečanem številu bolnih ljudi. Ker morajo zdravniki ugotoviti, ali gre za običajen prehlad ali novi koronavirus, se je v zadnjem tednu povečalo tudi število testov. Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Tina Bregant je v sinočnjih Odmevih nakazala, da bi v prihodnje lahko v primeru enega pozitivnega družinskega člana na korono, 'zaprli' celotno družino. »Če bomo prišli v epidemiološko situacijo, da bo treba testirati še več, bomo verjetno tudi zapirali. Recimo, če bo en član družine okužen, denimo mama, potem otrok ne bo treba testirati in bodo vsi doma v karanteni oziroma v izolaciji.«

Po podatkih Bregantove, ki so ji jih posredovali mikrobiologi, je v Sloveniji testov dovolj, a je država z njimi, kot je priznala, vendarle omejena: »Dnevno bi mogli opraviti okoli 2000 testov, a ni pametno 'porivati' mimo meja zmogljivosti.«

V Sloveniji je trenutno 500 aktivno okuženih, a državna sekretarka upa, da se bo v teh dneh stanje pozitivnih novoodkritih omejilo. Optimizem jo navdaja, ker so inšpektorji v zadnjih dneh ugotovili, da se Slovenci dobro držijo sicer trenutno strožjega ukrepa nošenja mask.

Medtem ko Bregantova omenja možnost, da bi v primeru enega okuženega v družini preventivno doma ostali kar vsi člani, pa je pred dnevi dr. Samo Zver opozoril, da je medicinsko osebje pretežno mlado in bi, če bi zaradi bolnega moža doma ostala medicinska sestra, to pomenilo veliko kadrovsko podhranjenost v zdravstvenih domovih in bolnišnicah.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije