HITRI TESTI

Vsak tretji izvid lažno pozitiven

Preverjali so skoraj 4500 hitrih testov.
Fotografija: Po Sloveniji že nekaj mesecev potekao množična testiranja s hitrimi testi. FOTO: Voranc Vogel
Odpri galerijo
Po Sloveniji že nekaj mesecev potekao množična testiranja s hitrimi testi. FOTO: Voranc Vogel

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je bil vsak tretji pozitivni izvid hitrega testiranja na okužbo z novim koronavirusom lažen, danes poročata Radio Slovenija in spletni portal Necenzurirano. To je pokazalo potrjevanje pozitivnih izvidov hitrih testov še na PCR-testiranju v obdobju od 13. februarja do četrtka.

image_alt
Miha zmeden glede hitrih testov: Kako se to lahko dogaja?


Od 13. februarja namreč vse osebe, ki jim okužbo z novim koronavirusom potrdijo s hitrim antigenskim testom, preverijo še s  PCR-testom. V statistiko je okužba zabeležena, ko jo potrdijo tudi s PCR-metodo testiranja.

Po poročanju medijev, ki sta pridobila podatke NIJZ, so v tem obdobju s PCR-testi preverjali okoli skoraj 4500 hitrih testov s pozitivnim izvidom, pri čemer pa se je na nato izkazalo, da je jih je bila tretjina lažno pozitivna. 

Kot so na NIJZ navedli za radio, je kakovost podatkov odvisna predvsem od izvajalcev testiranja. Oba medija sta ob tem izpostavila, da so morale osebe z okužbo, potrjeno s hitrim testom, na rezultate PCR-testiranja počakati v izolaciji.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije