KORONAVIRUS

Vsak dan več bolnih zdravnikov

Objavljeno 26. marec 2020 16.45 | Posodobljeno 26. marec 2020 16.52 | Piše: Aleksander Brudar

S korona-virusom pri nas uradno okuženih več kot 500 ljudi. Vlada novih omejitev gibanja še ne načrtuje.

Iz bolnišnice Golnik so domov odpustili tri stanovalce doma starejših Metlika. FOTO: Marko Feist
»Ena od stvari, ki me pri širjenju novega koronavirusa na zahodu najbolj strašijo, je, kako med milenijci obstaja ta občutek neranljivosti. Deset odstotkov ljudi, ki so v Italiji na intenzivni negi, je v svojih 20, 30 ali 40 letih. To so mladi, zdravi ljudje brez predhodnih bolezni. Ne razumemo še, zakaj se pri nekaterih mlajših tako močno razvije bolezen in da celo umrejo, pri drugih pa ne,« je povedal namestnik generalnega direktorja Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) dr. Bruce Aylward, ki ima zelo bogate izkušnje pri borbi s smrtonosnimi virusi, tudi tistimi iz preteklosti, kot je na primer ebola. Mladim zato polaga na srce, da gre za nevarno bolezen. Pa ne samo zanje, ampak tudi njihove starše in stare starše. »Vi niste otok v tej problematiki, ampak del širše skupnosti, ste del verige, po kateri se prenaša virus.«

5 življenj je že zahteval novi koronavirus.


Prav z doslednim upoštevanjem navodil strokovnjakov oziroma poziva Ostani doma lahko vsak sam poskrbi za to, da se virus ne bo več širil. Slovenci smo očitno vse te pozive vzeli še kako resno, saj je včeraj notranji minister Aleš Hojs sporočil, da za zdaj ni potreb po dodatnem zaostrovanju omejitev gibanja državljanov po državi. »Tega ni zaradi vas, ker ste stvar vzeli resno, ker najresneje upoštevate odlok,« je razložil minister in dodal, da je policija opravila več kot 5000 nadzorov zbiranja na javnih mestih in da je bilo manj kot dva odstotka ugotovljenih kršitev. Pri vsem skupaj pa je še enkrat poudaril: »Najpomembneje je, da ostanemo doma.«

Število okuženih bo še raslo

image
Prazne ulice slovenskih mest dokazujejo, da se ljudje držijo odloka o prepovedi zbiranja na javnih površinah. FOTO: Jure Eržen
Kako zahrbten je novi koronavirus, sam od sebe govori včerajšnji podatek o njegovi že peti žrtvi. »Danes smo zabeležili še eno smrt zaradi covida-19, v domu za starejše Šmarje pri Jelšah,« je sporočil Tomaž Gantar in dodal, da smo v Sloveniji potrdili še 50 novih primerov okužbe z novim koronavirusom, tako da je trenutna skupna številka že 528. »Število obolelih bo zagotovo še naraščalo, od vseh nas pa je odvisno, ali bo to »naenkrat naraščalo ali pa polagoma«. »Ključno je, da se držimo navodil,« je poudaril in dodal, da vrha epidemije danes še ne moremo napovedati, se pa v naslednjih dneh še pričakuje rast števila okuženih. Med zdravstvenimi delavci jih je sicer doslej okuženih že 73.

Da bo treba tudi v naslednjih dneh veliko pozornost nameniti domovom za starejše, pa je izpostavil minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj. Razmere so tako še vedno najbolj kritične v domovih za starejše v Metliki in v Šmarju pri Jelšah, prve okužene pa so potrdili tudi v domu za starejše Preddvor (enota Naklo) in Bokalce Vič Ljubljana. Po drugi strani pa pozitivne novice prihajajo iz bolnišnice Golnik. Od tam so domov odpustili tri stanovalce doma starejših Metlika, saj se počutjo bolje in nimajo več znakov okužbe. Bodo pa v domu kljub temu še nekaj dni v sobah za izolacijo. Kar se tiče družin z več otroki, ki so se znašle v finančnih težavah, pa minister pojasni, da se te lahko za enkratno pomoč obrnejo na ministrstvo oziroma centre za socialno delo. Dobili bodo namreč tudi nadomestilo za kosilo, ki bi ga otroci sicer dobili v šoli. Že prihodnji mesec pa bodo dobili tudi redno izplačilo dodatka za veliko družino.

Zdravil za zdaj dovolj
Zdravstveni minister Tomaž Gantar je pomiril javnost, da v tem trenutku še razpolagamo z zadostnimi količinami zdravil za prihodnji mesec ter da smo v postopku zagotovitve dodatnih. Opozoril pa je, da poti nabav niso neomejene in da so tudi države začele omejevati izvoz zdravil. Tudi zato, kot je še dodal minister, je pomembno, da zajezimo naraščanje okužb z novim koronavirusom.


image
Že konec tedna bo znano, ali bodo vojaki za varovanje južne meje dobili policijska pooblastila. FOTO: Tomi Lombar
Vojake le na mejo, ne na ulice
Ali bodo vojaki dobili policijska pooblastila in tako policistom pomagali pri varovanju slovenske južne mejo, bo, kot je povedal notranji minister Aleš Hojs, znano že konec tedna. Na vladi so se namreč dogovorili, da ta predlog za aktiviranje 37a. člena zakona o obrambi za zdaj umaknejo oziroma, da bodo najprej opravili razgovore s poslanskimi skupinami. "Vojske v tem trenutku ne potrebujemo na cestah, na ulicah, v Ljubljani, nujno pa jo potrebujemo na južni meji," je poudaril in razložil, da je v prvih treh mesecih letošnjega leta 70 odstotkov več nezakonitih prehodov meje kot v istem obdobju lani.
Po dogovoru z v. d. generalnega direktorja policije Antonom Travnerjem so policiste razdelili v t. i. tretjinske slote. Tretjini so odredili koriščenje starega dopusta, čakanje na delo ali delo na domu. S tem želijo preprečiti širjenje virusa med policisti.


Na Bokalcah močno primanjkuje mask
Potem ko so že predvčerajšnjim iz DSO Ljubljana Vič-Rudnik sporočili, da je v enoti Bokalce potrjena okužba s covidom-19, so nam včeraj potrdili, da je bila okužba potrjena skupaj že pri treh stanovalcih. »V enoti Bokalce v tem trenutku nimamo potrjene nobene okužbe s covidom-19 pri zaposlenih. Zaposleni, ki so bili v tesnem stiku s stanovalci in je epidemiolog zanje priporočal testiranje, so do odvzema brisa v samoizolaciji, po izvidu se vrnejo na delo, če je izvid seveda negativen,« nam je pojasnila direktorica Melita Zorec. Glede na to, da obiskov v domu starejših ni in da torej zanikajo okužbo pri zaposlenih, se seveda postavlja vprašanje, kako se je pojavila, a je za zdaj ostalo neodgovorjeno. »Glede vnosa okužbe vam informacije ne morem podati, ker delo epidemiološke službe še vedno poteka,« nam je povedala Zorčeva. Opozorila je, da domu »močno primanjkuje mask FFP3/FFP2«. Kot so nam še povedali, so drugo zaščitno opremo v manjših količinah prejeli iz državnih rezerv, nekaj pa je tekoče nabavljajo tudi sami. Ju. P.


Nam grozi še hantavirus?
V kitajski provinci Junan je po poročanju tamkajšnjih medijev neki moški umrl po okužbi s hantavirusom. Na srečo je skrb, da gre za še eno epidemijo, odveč, saj te viruse v okolje s slino in iztrebki izločajo glodavci, torej miši, podgane in voluharji. Pri nas je bolezen bolj znana kot mišja mrzlica.
Deli s prijatelji