STA

Vroče v studiu Odmevov, soočila sta se oba direktorja

V STA poudarjajo, da so izpolnili svoje obveznosti, Ukom pa zahteva podatke.
Fotografija: Soočila sta se direktorja STA in Ukoma. FOTO: RTV Slovenija
Odpri galerijo
Soočila sta se direktorja STA in Ukoma. FOTO: RTV Slovenija

Vlada je v ponedeljek sprejela informacijo Urada Vlade RS za komuniciranje (Ukoma) o nezmožnosti izvajanja pogodbe s Slovensko tiskovno agencijo (STA) o opravljanju javne službe v letu 2020 ter sklenitve pogodbe za 2021, kar je naletelo na ostre odzive v opoziciji in tudi v delu koalicije. V Odmevih sta se soočila direktorja STA Bojan Veselinovič in Ukoma Uroš Urbanija. Kot je slednji dejal, v Ukomu kljub večkratnim pozivom niso dobili podatkov, ki jih nujno potrebujejo, da lahko preverijo verodostojnost in upravičenost tega financiranja. »Dokler ne dobimo podatkov, ne moremo na lepo besedo ali na zaupanje podpisovati 150.000 evrov in več visoke zneske,« je dejal Urbanija. Pred dnevi je bil skrajno presenečen, ko je od Veselinoviča dobil dopis glede tega, koliko denarja bo dobila STA.

Veselinovič je dejal, da navedbe Urbanije ne držijo. »Problem je v spoštovanju zakona o STA.« Pravi, da je STA pomembna medijska ustanova in da si njen lastnik tega ne bi smel dovoliti. Dejal je tudi, da novembra niso dobili plačanega nadomestila za oktober za opravljanje javne službe. Prepričan je, da izpolnjujejo vse obveznosti iz pogodbe. Trenutno pa se po njegovih besedah ukvarjajo predvsem s tem, kako bodo izplačali plače ljudem, ki so svoje delo opravili.

Ukom: Dokler ne pošljejo podatkov, ne bo denarja

Kot so zapisali v Ukomu po dopisni seji vlade so zaradi sklenitve pogodbe o opravljanju javne službe v letu 2021 Veselinoviča pozvali k predložitvi dokumentov, iz katerih bi lahko razbrali finančno poslovanje STA. »Ker nam direktor STA kljub večkratnim pozivom želene dokumentacije ni poslal, Ukom pred pridobitvijo le-te ne more nadaljevati z izplačevanjem zahtevkov za plačilo nadomestila za opravljanje javne službe na podlagi sklenjene pogodbe.«

Vodstvo STA je v današnji izjavi zavrnilo te navedbe. Po njegovi presoji Ukom nima pravne podlage niti za prenehanje financiranja javne službe obveščanja, ki jo na podlagi letne pogodbe izvaja STA. Ta po njihovih besedah namreč izpolnjuje vse obveznosti iz pogodbe za opravljanje javne službe za leto 2020 in zakona o STA.


 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije