Vrhunec epidemije v Sloveniji v torek, napovedali so tudi najbolj črni dan

Skupaj naj bi med prvim valom v Sloveniji zaradi novega koronavirusa umrli 104 ljudje.
Fotografija: Stanje v sloveniji naj bi se umirilo okoli 1. maja. FOTO: Voranc Vogel
Odpri galerijo
Stanje v sloveniji naj bi se umirilo okoli 1. maja. FOTO: Voranc Vogel

Raziskava ameriškega inštituta za zdravstveno meroslovje in ocenjevanje (IHME) ocenjuje, da bo po Evropi zaradi okužbe z novim koronavirusom umrlo 151.680 oseb. Največ žrtev naj bi koronavirusna bolezen 19 v prvem valu terjala v Veliki Britaniji (do 66.000). Model za Slovenijo sicer napoveduje, da bodo do začetka avgusta pri nas umrli 104 ljudje. Vrhunec epidemije, ko bodo kapacitete v bolnišnicah najbolj zapolnjene, naj bi dosegli prihodnji torek. Takrat naj bi bilo hospitaliziranih 158 ljudi, 38 bi jih bilo na intenzivni negi. Po njihovih podatkih tako ne bodo zapolnjene vse kapacitete. Nato naj bi se razmere malo umirile in ponovno zaostrile okoli 19. aprila, ko naj bi dosegli vrhunec glede števila mrtvih. Po tem datumu pa napovedujejo stalen upad. Glede na napovedi naj bi se razmere umirile okoli 1. maja.
 
Preberite tudi:

Kacin: Prejeli smo predloge, da naj med prvimi odpremo frizerske salone (VIDEO)



Središče pandemije virusa, ki je izbruhnil na Kitajskem konec lanskega leta, je tudi po ocenah Svetovne zdravstvene organizacije Evropa. Večina evropskih držav je uvedla stroge ukrepe za zajezitev širjenja virusa, med drugim socialno distanciranje. V Veliki Britaniji je doslej umrlo več kot 5000 ljudi, kar je manj kot v Španiji, Italiji in Franciji, ampak epidemija na Otoku še ni blizu vrhunca. Za drugimi bolj prizadetimi državami zaostaja nekaj dni, imajo pa tudi bolj strmo krivuljo smrtnih žrtev. Na intenzivni negi je pristal celo britanski premier Boris Johnson.

IHME je na podlagi lokalnih in mednarodnih podatkov o primerih ter starosti umrlih iz več držav oblikoval model pričakovanega števila umrlih glede na državo. Najbolj so se osredotočili na kapacitete v bolnišnicah, predvsem število mest na intenzivni negi.
 
Preberite tudi:

So vas v prvem paketu izpustili? Preverite, ali boste v drugem med prejemniki pomoči (VIDEO)



Po oceni direktorja IHME Christopherja Murrayja je pred več evropskimi državami še nekaj hudih tednov. Inštitut je že konec tedna napovedal, da bo v ZDA zaradi koronavirusa umrlo okoli 80.000 ljudi. Murray pa je sedaj opozoril, da bi lahko bilo v resnici še več smrtnih žrtev. Opozoril je, da je treba biti previden in da države ne smejo prehitro omiliti ukrepov, ko dosežejo vrhunec epidemije.

V projekciji so ocenili, da bi lahko v Veliki Britaniji do začetka avgusta umrlo okoli 66.000 ljudi, ki so se okužili z novim koronavirusom. To je precej več kot v Italiji, kjer napovedujejo skupno okoli 20.000 smrtnih žrtev. Sledita Španija s predvidoma 19.000 mrtvimi in Francija s 15.000.Glede na model je epidemija v Italiji in Španiji že dosegla svoj vrhunec. V obeh državah v zadnjih dneh tudi beležijo upad mrtvih. V Veliki Britaniji pa številke še kar rastejo. Glede na projekcije bodo na vrhuncu potrebovali več kot 100.000 postelj, na voljo pa jih imajo manj kot 18.000.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije