KORONAVIRUS

Vrglo vas bo: toliko stane oskrba pacienta v intenzivni negi

Na intenzivnem oddelku za enega pacienta s covidom 19 skrbi od šest do osem medicinskih sester.
Fotografija: Na Golniku so pacienti s covidom 19 v intenzivni enoti med prvim valom v povprečju preležali po 16 dni. FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Na Golniku so pacienti s covidom 19 v intenzivni enoti med prvim valom v povprečju preležali po 16 dni. FOTO: Jure Eržen, Delo

Po podatkih sledilnika covid 19 je bilo do 13. oktobra skupaj na intenzivnih enotah 165 pacientov s covid 19, od tega jih je 98 potrebovalo pomoč aparatov pri dihanju. Največ novih pacientov na dan so v intenzivne enote sprejeli 25. marca ter 11. in 12. oktobra, ko je intenzivno nego potrebovalo po šest dodatnih pacientov. Največ pacientov je priklop na respirator potrebovalo 27. marca, ko so jih priklopili pet.

Bojana Beović, vodja vladne posvetovalne skupine za covid 19, je med intervjujem na RTV Slovenija omenila, da zdravljenje pacienta s covid 19 v intenzivni enoti stane od 50 do 60 tisoč evrov.

Na Kliniki Golnik so nam povedali, da takšne številke potrjujejo tudi njihovi podatki, ki so sicer zbrani za covid paciente na intenzivni terapiji v spomladanskem valu. V prvem valu je bil povprečen strošek na pacienta 46.800 evrov. Ta številka je brez dodatkov, ki so jih izplačali zdravnikom. Skupaj s temi izplačili se dvigne na nekaj več kot 67 tisoč evrov. 

Povprečna ležalna doba za covid paciente na intenzivnem oddelku je 16 dni. Pacienti so ležali dlje, kot sicer ležijo pacienti na intenzivni negi, so nam pojasnili na Golniku, hkrati pa poudarili, da primerjava z »navadnimi« bolniki na intenzivni negi ni mogoča. Za nekatere paciente je strošek nižji, za druge višji, odvisno od težavnosti primera, zapletov, dolžine uporabe ventilatorja, potrebe po zdravnikih itd. Strošek zajema hrano, bivanje, pižame, pranje ... Skratka hotelske storitve plus zdravljenje, pravijo na Golniku. 

Mateja Logar z infekcijske klinike pa je pojasnila, da pride od šest do osem medicinskih sester na enega pacienta v intenzivni enoti, na tri paciente pa en zdravnik. Paciente je treba vsaki dve uri obračati, skrbeti za vitalne organe, hranjenje ...
 
Preberite tudi:

Na intenzivni negi v Ljubljani tudi 44-letnik, ki je bil predhodno zdrav (VIDEO)



Iz UKC Maribor so nam poslal podatke (po objavi članka), da skupni stroški zdravstvene obravnave enega intenzivnega bolnika covid-19 znašajo 46.833,40 evrov. Strošek zdravstvene obravnave  intenzivnega bolnika covid-19 na dan znaša 2.381,36 evrov, po posameznih postavkah:
-  stroški materiala: 677,74 evrov
- stroški storitev: 128,15 evrov
- stroški dela: 1039,52 evrov
- amortizacija: 48,97 evrov
- sekundarni stroški: 486,98 evrov.

Zdravljenje bolnika s covid-19 se razlikuje od zdravljenja bolnika na »navadnih« intenzivnih oddelkih. Glavna razlika je, da pri delu uporabljamo polno osebno varovalno opremo, pojasnjujej v naši drugi največji bolnišnici in dodajajo, da je zaradi tega  delo ločeno na del, ki poteka pri bolniku, in del, ki poteka v vmesnem prostoru - to je priprava zdravil, beleženje življenjskih funkcij, predpisovanje terapije na temperaturnem listu, obdelava laboratorijskih izvidov, delo ob računalniku, konzultacije  preko telefonov itd. Zato tudi potrebujejo večje (vsaj 1,5-kratno) število sester in zdravnikov. »Zelo zahtevni so tudi vsi transporti teh bolnikov na diagnostične ali terapevtske posege, saj je poleg varnosti bolnika in osebja, potrebno zagotoviti tudi varnost vseh v poteku poti in samega posega,« še dodajajo.

Tri kategorije oskrbe bolnika na intenzivnem oddelku, ki so jih v Združenju zdravstvenih zavodov Slovenije izračunali na podlagi stroškovnih analiz UKC Ljubljana, Klinike Golnik in SB Novo mesto ter jih uskladili tudi z ministrstvom za zdravje:
Naziv storitve Merska enota Cena 
(v EUR)
Coronavirusna infekcija (diagnoza B34.2)
Zdravljenje bolnika  s COVID 19 (Infekcije/vnetja dihal brez katastrofalnih spremljajočih bolezenskih stanj ali zapletov COVID 19)
primer 8.000,43
Coronavirusna pljučnica (diagnoz J12.8 + B97.2 ali J84.8 + B97.2)
Zdravljenje bolnika  s COVID 19 (Infekcije/vnetja dihal s katastrofalnimi spremljajočimi bolezenskimi stanji ali zapleti COVID 19)
primer 16.000,86
Coronavirusna pljučnica z ventilatorjem (diagnozi J12.8 + B97.2 +ure MV ali J84.8 + B97.2+ ure MV)
Zdravljenje bolnika  s COVID 19 (Traheostomija vse starosti, vsa stanja COVID 19)
primer 46.833,40

Na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) razkrivajo, da podatki za obdobje januar–julij 2020 kažejo, da so slovenske bolnišnice v okviru akutnih bolnišničnih obravnav (SPP) prejele naslednja plačila od zdravstvenega zavarovanja (v sklopu teh diagnoz se najpogosteje zaračunajo covid 19 bolniki):
Naziv storitve Število izvedenih hospitalizacij za eno hospitalizacijo so bolnišnice v povprečju prejele plačilo (v EUR)
hospitalizacija zaradi "virusne infekcije neopredeljenega mesta" (diagnoza B34) 621 1.792,58
hospitalizacija zaradi "virusna pljučnica, ki ni uvrščena drugje" (diagnoza J12) 292 6.073,60
hospitalizacija zaradi "druge bolezni pljučnega intersticija" (diagnoza J84) 242 2.847
hospitalizacija zaradi "izpostavljenosti nalezljivim boleznim in stik z njimi" (diagnoza Z20) 23 1.186,07

Kot je razvidno iz zgornjih podatkov, se vrednosti bolnišničnih zdravljenj med seboj zelo razlikujejo, saj je cena zdravljenja odvisna od obsega oziroma poteka konkretnega bolnišničnega zdravljenja in od diagnostičnih ter terapevtskih posegov, ki so bili izvedeni. Glede na navedeno pri ZZZS pojasnjujejo, da je načelno cena zdravljenja istega zdravstvenega stanja (iste diagnoze) odvisna predvsem od dejanskega poteka zdravljenja, kot je potreba po uvedbi respiratorja zaradi dihalne stiske, intenzivna terapija itd.


Glede na navedeno se lahko cene teh zdravljenj gibljejo od 1.800 evrov pa tudi do 32.400 evrov (ne glede na dolžino trajanja hospitalizacije). V Sloveniji namreč bolnišnice obračunajo ZZZS akutne bolnišnične obravnave po t. i. skupinah primerljivih primerov (SPP), avstralski različici Diagnostic related groups (DRG-sistem) (1 bolnišnični primer – sprejem in odpust) po eni izmed 665 SPP-šifer glede na (vodilno) diagnozo pacienta, glede na obseg oziroma potek konkretnega bolnišničnega zdravljenja in glede na diagnostične ter terapevtske posege, ki so bili izvedeni.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije