VIRUS POVZROČA TUDI MIKROCEFALIJO

Vrag vzel šalo: v Evropi prvi primer okuženega tigrastega komarja z ziko

Klimatske spremembe in številna medcelinska potovanja bi lahko ogrozila javno zdravje.
Fotografija: Pri novorojenčkih povzroča mikrocefalijo. FOTO: Guliver/getty Images Getty Images
Odpri galerijo
Pri novorojenčkih povzroča mikrocefalijo. FOTO: Guliver/getty Images Getty Images

LJUBLJANA – Strokovnjaki so potrdili prvi avtohtoni, doma pridobljeni primer okužbe z virusom Zahodnega Nila, imenovanega zika, na jugu Francije. Zaradi klimatskih sprememb bi bili v prihodnje lahko priče novim primerom po vsem kontinentu, kar bi lahko predstavljalo nevarnost za javno zdravje.

Z virusom, ki ga prenašajo tigrasti komarji, se je trojica domačinov okužila letošnje poletje v mestu Hyeres na jugu Francije, evropski center za nadzor bolezni pa je šele v teh dneh potrdil, da gre za prvi primer okuženega avtohtonega komarja. Primer je zato morda nekoliko bolj alarmanten, saj gre v nasprotju z ostalimi primeri v preteklih letih, ko so se Evropejci okužili na drugih kontinentih, za okužbo na evropskih tleh.

Vsi trije pacienti so imeli podobne simptome, ki so se razvili v sosledju nekaj dni, a so do danes tudi že okrevali. Večina okuženih bolezen preboli brez simptomov, pri vsakem petem pa se razvije gripi podobna vročinska bolezen z glavobolom in s slabim počutjem, kar je glavni simptom virusa Zahodnega Nila. Tudi to običajno v nekaj dneh mine. Možnosti zapletov in smrti so večje pri starejših bolnikih, bolnikih z okrnjeno imunostjo, zelo nevarno pa je tudi za plod pri nosečnicah.


NIJZ: Ni razloga za preplah


Pri NIJZ so nam potrdili, da gre pri omenjenem primeru za izjemen dogodek, saj so komarji vrste Aedes albopictus (tigrasti komarji) slabi prenašalci tega virusa. »Ker se začenja zimsko obdobje, bo aktivnost komarjev zanemarljiva oziroma prenehala, zato ne pričakujemo dodatnih primerov v evropskem prostoru,« je za Slovenske novice povedala zdravnica pri NIJZ. Dodali so, da je prav tako »zelo majhna verjetnost, da bodo okuženi potniki, ki se vračajo s potovanj, kjer kroži zika virus, vnesli virus in sprožili nadaljnje lokalno širjenje v državi bivanja znotraj evropskega območja«.

Strokovnjaki v Franciji pravijo, da je trenutna stopnja možnosti okužbe v Evropi nizka, a bi se to lahko v bližnji prihodnosti spremenilo zaradi povečanega števila medcelinskih potovanj in klimatskih sprememb.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije