NOVI IGRALEC NA POLITIČNEM PARKETU?

Vrača se minister, ustanovil je stranko

Na digitalnem ustanovnem kongresu je zaživela Stranka zelenih dejanj (Z.DEJ). Na politični parket se vrača nekdanji minister, ki je odšel zaradi afere.
Fotografija: Jure Leben. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo
Odpri galerijo
Jure Leben. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo

Njeno vodenje je pričakovano prevzel njen pobudnik, nekdanji okoljski minister Jure Leben, ki je v kongresnem nagovoru kot temeljne vrednote stranke izpostavil svobodo, strpnost, demokracijo in spoštovanje. Po njegovih ocenah je v politiki čas za menjavo generacij.
      
Kot je Leben ocenil v nagovoru, živimo v času, ki je onkraj dvoma neprizanesljiv nekdaj svetim in nedotakljivim postulatom moderne države, času, ki je na preizkušnjo postavil naše temeljne vrednote in zasejal dvom o iskrenosti in trdnosti naših medsebojnih odnosov.

Tako je svoj uvod posvetil vrednotam, ki so po njegovih navedbah vodilo strankinega programa in delovanja. To so svoboda, demokracija, strpnost in spoštovanje. Pri snovanju strankinega programa pa so se po Lebnovih besedah ukvarjali z vprašanjem, kako iskati ravnovesje med kakovostnim razvojem, ki nedvomno prinaša koristi za človeka, in med ohranjanjem okolja, ki je predpostavka človekovega obstoja in zato temelj obstoja industrije ter ekonomskega razvoja. Po njihovih trditvah je trikotnik človek-okolje-razvoj nedeljiv sistem in tako strankine programske zahteve ne morejo biti utemeljene samo na okoljski politiki, v osrčje svojega delovanja postavljajo trajnostni pravični razvoj za vse.


Razglasitev okoljske krize

Leben je najprej izpostavil varovanje okolja. Kot je napovedal, bodo njihovi prvi koraki hipna razglasitev okoljske krize, ureditev dostopa do pitne vode prebivalcem v Anhovem in prepoved frackinga. Kemis, Termit, Ekosistemi, Eternit in drugi »nonšalantni onesnaževalci našega okolja« po Lebnovih navedbah v Sloveniji nimajo mesta. Dodal je še zaščito slovenskih gozdov, sprejetje zakona o zapiranju premogovnika Velenje in večjo zaščito živali.

V ospredje socialnih zahtev med drugim postavljajo javno dostopno zdravstvo ter pri tem povečanje števila zdravstvenih delavcev, pravično socialno politiko, prenovo sistema izobraževanja v smislu krepitve poklicnega izobraževanja in digitalizacije šolstva ter zavzemanje za aktivni duh v aktivnem telesu.


Uvedba davkov na pijače in določene vrste plastične embalaže

Da bi bile njihove socialne in okoljske zahteve uresničljive, pa Slovenija po mnenju Z.DEJ potrebuje premišljen nadaljnji razvoj industrije in ekonomije. Prepričani so, da se Slovenija do leta 2030 zmore uvrstiti med 20 globalno najkonkurenčnejših držav na svetu glede na metodologijo WEF. Leben je med predlogi za uresničitev ciljev nanizal pravično razogljičenje Slovenije, trajnostno prometno politiko, decentralizacijo in digitalizacijo Slovenije, uvedbo davka na sladke pijače in davka na nereciklirano plastično embalažo.

Vodstvo je volilo 119 delegatov, ki so Lebna soglasno izvolili za predsednika, za podpredsednika pa podjetnika Gregorja Erbežnika. Sodelujoče je uvodoma nagovorila podjetnica Tanja Skaza.


Afera maketa

Leben je bil sicer eden od soustanoviteljev SMC. V vladi Marjana Šarca je deloval kot minister za okolje in prostor, položaj pa je zapustil zaradi očitkov, povezanih z maketo za drugi tir, projektom, ki ga je vodil kot državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo v vladi Mira Cerarja. Pred več kot dvema letoma je zapustil SMC.

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas