Vpliv koronavirusa: kaj se je zgodilo z zrakom v Sloveniji?

V tretjem tednu izolacije, tako ugotavljajo pri Aerosolu, se počasi kažejo obrisi vpliva na koncentracije črnega ogljika v Ljubljani.
Fotografija: Simbolična fotografija. FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
Simbolična fotografija. FOTO: Shutterstock

Novi koronavirus je skoraj ustavil gospodarstvo in javno življenje. In ko vlade sprejemajo ukrepe, kako ga spet varno zagnati, ne da bi se pri tem sprožil nov val okužb, mnogi opažajo spremembe v okolju. Pred časom smo poročali o čistejšem zraku na Kitajskem, podobna zgodba pa se je odvila tudi v severni Italiji, kjer so imeli najhujši izbruh bolezni covid-19. Kako pa je v Sloveniji?

Raziskovalna skupina podjetja Aerosol, ena vodilnih evropskih organizacij za raziskave in razvoj na področju ogljičnih aerosolov, meri črni ogljik (glavna vira črnega ogljika pri nas sta promet in kurjenje biomase, to je lesa, v manjših kuriščih) na več lokacijah po Ljubljani.

V tretjem tednu izolacije, tako ugotavljajo pri Aerosolu, se počasi kažejo obrisi vpliva na koncentracije črnega ogljika v Ljubljani: »Iz povprečnega dnevnega poteka črnega ogljika na lokaciji BTC lahko vidimo, da so v povprečju koncentracije čez dan nižje kot ponoči in podobne ves mesec marec. Razlog za to so meteorološke razmere, ki imajo poglavitno vlogo pri redčenju koncentracij zaradi mešanja pri zemeljskih plasteh zraka. Večje razlike med prvo (pred uvedbo ukrepov povezanih s covidom-19) in drugo polovico meseca (ukrepi povezani s covidom-19) so opazne predvsem v nočnih urah, ko se ozračje stabilizira. Tako smo v drugi polovici meseca zaznali nižje koncentracije črnega ogljika ponoči, predvsem zaradi dni med 20. in 24. marcem, ki so bili precej vetrovni od ostalih dni v marcu. Povprečen prispevek različnih virov črnega ogljika se med obema obdobjema ne razlikuje bistveno.«

Pri tem opozarjajo, ko se primerja koncentracije črnega ogljika iz prometa pred uvedbo ukrepov in po njej, je v aktivnosti virov opaziti precejšnje razlike: »Medtem ko je v prvi polovici meseca opaziti približno dvakrat višje koncentracije v BTC kot v predmestju tako ob jutranji prometni konici kot tudi popoldne, lahko po uvedbi ukrepov povezanih opazimo le jutranje povišanje koncentracij, medtem ko se čez dan koncentracije znižajo in so primerljive tistim v predmestju. Z uvedbo ukrepov je namreč v predmestju opazno povečanje koncentracij črnega ogljika iz prometa, kar je pripisati različnim aktivnostim v naravi.«

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije