VELIKA AKCIJA POLICIJE

Vozniki, pozor, razkrite so lokacije in tudi ure, ko bodo merili hitrost

Začela se je spomladanska preventivna akcija za zmanjševanje hitrosti na cestah, ki bo trajala do nedelje.
Fotografija: FOTO: Gregor Katicc
Odpri galerijo
FOTO: Gregor Katicc

Na agenciji za varnost prometa in policiji ob začetku pomladne preventivne akcije za zmanjševanje hitrosti na cestah, ki bo trajala do nedelje, pozivajo k spoštovanju omejitev hitrosti in prilagojeni vožnji. Ravno prehitra vožnja je namreč najpogostejši vzrok za prometne nesreče, tudi s smrtnim izidom, opozarjajo na agenciji.

Namen akcije je predvsem umirjanje hitrosti na cestah, saj po njihovih ocenah vozniki v času poostrenega nadzora vozijo počasneje in varneje, dolgoročni cilj akcije pa je, da takšen način vožnje ohranijo tudi po koncu akcije. V času akcije bodo policisti še posebno pozorni na hitrost voznikov. Akcijo bosta agencija in policija sicer izvajali še med 5. in 11. junijem ter 7. in 13. avgustom.

Na avtocestah je veliko kršiteljev. FOTO: Shutterstock
Na avtocestah je veliko kršiteljev. FOTO: Shutterstock

Na agenciji udeležencem v prometu svetujejo, naj bodo v naseljih pozorni na ranljivejše udeležence in upoštevajo omejitve hitrosti. V bližini otroških igrišč, šol, vrtcev, domov za starejše in prehodov za pešce naj hitrost zmanjšajo, kar velja tudi v primeru slabše vidljivosti ali slabih vremenskih razmer. Udeležencem svetujejo tudi, naj se pri zavijanju oziroma vključevanju prepričajo, ali se vozilu morda približuje motorist oziroma drugo vozilo, vselej pa naj ohranjajo varnostno razdaljo.

 

V petek maraton nadzora hitrosti

Na avtocestah je usodna predvsem kombinacija kratke varnostne razdalje in prehitre vožnje, smrtnost prometnih nesreč pa poveča tudi kombinacija alkoholiziranosti voznika in prehitre vožnje. Na agenciji opozarjajo tudi, da je prekomerna hitrost pogosto povezana prav z uživanjem alkohola, ki vozniku daje lažen občutek poguma.

Policisti so objavili lokacije, na katerih bo potekal maraton nadzora hitrosti.

Policija se bo ob tem pridružila vseevropski akciji maratona nadzora hitrosti, ki bo v petek, z njo pa bodo voznike med drugim opozarjali na prilagojeno hitrost, ustrezno varnostno razdaljo in druge elemente varne vožnje, so napovedali na agenciji.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije