ŠOLA

Vozniki, pazite na šolarje!

Objavljeno 31. avgust 2010 20.45 | Posodobljeno 31. avgust 2010 20.45 | Piše: Va. K./STA

Juhej, šola je spet tu, čas za ponovno srečanje s sošolci

Bodite pozorni na rumene rutice!
LJUBLJANA – Šole spet odpirajo svoja vrata. Letos bo v šolske klopi sedlo 160.000 osnovnošolcev, prvič pa bo šolski prag prestopilo 18.142 prvošolcev. V Sloveniji je trenutno 451 osnovnih šol s 334 podružnicami. V srednješolsko izobraževanje bo letos predvidoma vključenih 83.212 dijakov, v prvi letnik je vpisanih 21.875 dijakov. Dijaki bodo letos obiskovali 163 javnih šol.

Predsednik republike Danilo Türk je pred začetkom pouka v nagovoru dejal, da moramo biti do prvošolčkov še posebej pozorni. Vse državljane in policijo poziva, da jim zagotovimo lep, varen in prijeten prvi šolski dan.

Mladino je opozoril tudi na to, da je prijateljstvo lahko veliko trdnejše in odnos z vrstniki boljši, če je živ in neposreden, brez facebooka in pošiljanja elektronskih sporočil. Dejal je: »Ta izkušnja vam bo tudi dobra popotnica in tudi opozorilo, da so neposredni odnosi in pogled v oči pristnejši kot pa navezovanje virtualnih stikov.«

Starše, ki so prvi odgovorni za vzgojo otroka, je pozval k pozornosti do otrok, spoštovanju njihovega znanja in samostojnosti ter spodbujanju njihove ustvarjalnosti, učitelje in vzgojitelje pa, naj prisluhnejo mladim in poskrbijo za razvoj njihovih talentov.

Minister za šolstvo in šport dr. Igor Lukšič je v videoposlanici mladim zaželel obilo novih spoznanj, šolnike pa pozval, naj ponovno dokažejo, da je slovenska šola dobra šola. Poslanico ministra Lukšiča ob začetku novega šolskega leta si lahko ogledate na spletni strani Ministrstva RS za šolstvo in šport.

Varna točka

Unicef s projektom tako imenovanih varnih točk spodbuja lokalne oblasti, da se povežejo s policijo, centri za socialno delo, organizacijami, ki delajo z otroki in zanje, ter v mestu zagotovijo večjo varnost. Varne točke so javni prostori, ki jih lastniki ponudijo otrokom, da se zatečejo vanje v primeru stiske ali kakršne koli težave na prostem.

Varno na cesti

Policisti bodo jutri in vse do 10. septembra v okolici šol poostreno nadzorovali promet, predvsem med prihodom učencev v šolo in odhodom domov. Celoletno varovanje na šolskih poteh (na najnevarnejših mestih) pa bo izvajalo več kot 700 prostovoljcev, ki bodo varovali učence. Slogan akcije se glasi Vsi za varnost, varnost za vse.

Novim pustolovščinam in prijateljstvom na pot

Za vse šolarje, tako osnovnošolce kot srednješolce, naj bo novo šolsko leto uspešno in razigrano. Šolarjem bo prvi šolski dan polepšalo tudi sonce. Vremenska napoved namreč pravi, da bo po Sloveniji pretežno jasno – 1. september naj bo lep in vesel!

V novem šolskem letu sta ključni dve novosti na področju šolske prehrane in šolskega koledarja. Sprejet je bil namreč zakon o šolski prehrani, kjer piše, da je šola v dneh, ko poteka pouk, dolžna organizirati malico za vse učence oziroma dijake, ki se zanjo prijavijo, kot dodatno ponudbo pa lahko organizira tudi zajtrk, kosilo in popoldansko malico. Država bo zagotovila sredstva za eno malico dnevno na učenca oziroma dijaka, ceno malice pa naj bi vsako šolsko leto določil minister s sklepom. Nov je tudi pravilnik o šolskem koledarju, ki določa enotne zimske počitnice za vse šolarje.

Deli s prijatelji