ANKETA

Vox populi: LMŠ še naprej pred SDS

Predsednik republike Borut Pahor je še naprej najbolj priljubljeni politik v državi, sledita mu premier Marjan Šarec in evropska poslanka Tanja Fajon.
Fotografija: FOTO: LMŠ
Odpri galerijo
FOTO: LMŠ

Po anketi Vox populi največjo podporo med strankami še naprej uživa LMŠ, ki bi jo volilo 20,2 odstotka vprašanih. Druga je SDS s 16,6-odstotno podporo, tretja pa SD, ki bi jo obkrožilo 9,7 odstotka anketiranih. Delo vlade kot uspešno ocenjuje 50,4 odstotka vprašanih, kot neuspešno pa 45,1 odstotka. Najbolj priljubljen politik je še naprej Borut Pahor.

LMŠ je v primerjavi z novembrom izgubila nekaj podpore, saj bi jo takrat volilo 21,3 odstotka vprašanih. Nasprotno je SDS in SD podpora narasla. SDS bi namreč novembra volilo 13,5 odstotka vprašanih, SD pa 7,1 odstotka.

Na četrto mesto se je po decembrski anketi uvrstila Levica, ki bi jo volilo 6,5 odstotka vprašanih (novembra 6,6 odstotka). Sledijo NSi, ki bi jo podprlo 5,3 odstotka vprašanih (novembra 7,4 odstotka), Desus s 3,1-odstotno podporo (novembra bi jo volilo 3,2 odstotka) in SLS, ki bi jo volilo 2,8 odstotka vprašanih (novembra 1,7 odstotka). SLS bi se po anketi tudi uspelo prebiti v državni zbor, saj bi jo, če gledamo samo opredeljene volivce, volilo 4,4 odstotka vprašanih in bi dobila štiri poslance.
 

Delo vlade kot uspešno ocenjuje nekaj več vprašanih


V primerjavi z anketo pred mesecem dni delo vlade kot uspešno ocenjuje nekoliko več vprašanih, in sicer 50,4 odstotka (novembra 44,6). Da vlada dela neuspešno, pa meni 45,1 odstotka vprašanih (novembra 49 odstotkov).

Predsednik republike Pahor je še naprej najbolj priljubljen politik v državi, sledita mu premier Marjan Šarec in evropska poslanka Tanja Fajon. Na repu lestvice so predsednik SNS Zmago Jelinčič, poslanka SDS Eva Irgl in predsednik SDS Janez Janša.

Telefonsko anketo Vox populi je za časnika Dnevnik in Večer ter RTV Slovenija med 10. in 12. decembrom na vzorcu 700 oseb opravila agencija Ninamedia.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije