C-27J SPARTAN

Vojska dobiva novo letalo, minister Tonin z Italijani podpisal pogodbo (VIDEO)

Letalo Spartan C-27J ne bo služilo le potrebam Slovenske vojske, ampak celotni Sloveniji, je zagotovil minister za obrambo.
Fotografija: Matej Tonin. FOTO: Blaž Samec
Odpri galerijo
Matej Tonin. FOTO: Blaž Samec

Minister za obrambo Matej Tonin je v Rimu z italijanskim kolegom Lorenzem Guerinijem podpisal dogovor o sodelovanju med ministrstvoma za obrambo Slovenije in Italije na področju letalstva. Temelj tega sporazuma je nakup taktičnega transportnega letala C-27J Spartan.

72 milijonov evrov vreden posel 

Vrednost podpisanega izvedbenega dogovora znaša približno 72 milijonov evrov z vključenim DDV, pri čemer je osnovna cena letala 48 milijonov evrov, cena dodatnih modulov pa znaša 11 milijonov evrov. Gre za tovorni modul, module za prevoz oseb, za prevoz okuženih oseb, za prevoz lažje in težje poškodovanih s spremljanjem življenjskih funkcij ter modul za gašenje požarov. V skupno ceno so vključeni tudi logistična podpora, rezervni deli, usposabljanje posadk, uporaba simulatorjev, tehnična dokumentacija in končno certificiranje, pojasnjujejo na Morsu.

»Letalo Spartan C-27J ne bo služilo le potrebam Slovenske vojske, ampak celotni Sloveniji, državljankam in državljanom, za različne namene od medicinskih namenov do naravnih nesreč. Z letalom zagotavljamo svojo suverenost in neodvisnost, obenem pa ga bomo lahko delili tudi z drugimi državami,« je po podpisu povedal minister Tonin. Pri tem je poudaril, da to odpira pot tudi ostalim investicijam po sistemu vlada vladi, kar zagotavlja tudi večjo transparentnost nakupov.

Slovenija bo z nakupom letala postala neodvisna pri zagotavljanju zračnega transporta za lastne potrebe. Lanskoletni izbruh pandemije covida 19 je namreč pokazal, da smo bili pri evakuaciji svojih državljanov iz tujine in pri zagotavljanju zalog zaščitne opreme odvisni večinoma od drugih prevoznikov.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije