ODSTOPITI ALI NE?

»Vojna« med Fišerjem in Klemenčičem gre naprej

Objavljeno 30. maj 2015 15.36 | Posodobljeno 30. maj 2015 15.36 | Piše: STA, T. L.

Po ostrem nastopu pravosodnega ministra Klemenčiča Fišer vrača udarec: Minister Klemenčič se obnaša bolj kot predsednik KPK.

Zvonko Fišer in Goran Klemenčič trdita, da bosta lahko še naprej korektno sodelovala.

LJUBLJANA – Po četrtkovem ostrem nastopu pravosodnega ministra Gorana Klemenčiča,image ki je med drugim dejal, da bi zaradi afere Škrlec generalnega državnega tožilca Zvonka Fišerja pozval k odstopu, če bi imel tovrstna pooblastila, se je na današnji tiskovni konferenci oglasil še Fišer. 

Nedostojen pritisk ministra

Fišer je dejal, da »je pritisk ministra za pravosodje nedostojen, ker daje vedeti, da od tega organa ni pričakoval neodvisne odločitve, ampak všečno odločitev«.

Ocenjuje, da Klemenčič nastopa bolj kot predsednik Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) kot pa kot minister za pravosodje. Kljub temu pravi, da ne vidi razlogov, da ne bi mogel še naprej sodelovati s pravosodnim ministrom. »Naloge ministra nasproti tožilstvu so jasne, z zakonom določene. Zagotavlja razmere za delo tožilstva, nima pa nobenega vpliva na izvajanje kazenskega pregona,« je pojasnil.

»Škoda je že nastala in se stopnjuje«

Fišer je pojasnil še odločitev upravnega sodišča, ki je z začasno odredbo naložilo KPK, da do končne odločitve umakne ugotovitve o koruptivnem ravnanju Fišerja pri imenovanju Boštjana Škrleca za generalnega direktorja vrhovnega državnega tožilstva. Kot je dejal, je sodišče z umikom ugotovitev KPK skušalo omejiti škodo, ki nastaja tako njemu kot tožilstvu. »Škoda je že nastala in se stopnjuje,« je ob tem opozoril generalni državni tožilec. »Zdaj vsa Slovenija verjame, da je generalni državni tožilec ravnal koruptivno. Na to dejstvo se je opiral minister Klemenčič, ko je od državnotožilskega sveta zahteval presojanje moje odgovornosti.«

Postopek na upravnem sodišču še ni končan, Fišer pa je prepričan, da bo sodišče tudi ob končni odločitvi ugotovitve KPK v celoti zavrnilo in da bo opran očitkov. Dodal je, da bi to rad doživel še na položaju generalnega državnega tožilca.

Vsi so bili v konfliktu z ministrom, vsi so ostali

Fišer je danes ob tem spomnil, da so tudi vsi njegovi predhodniki »na neki točki mandata prišli v konflikt z ministrom za pravosodje«, a so se vsi končali tako, da je generalni državni tožilec ostal na svojem položaju.

Fišer je dejal še, da politiki (koaliciji in opoziciji) ustreza etiketiranje in zdajšnje stanje. Kritičen je bil do ministra Klemenčiča, ki da je že pred časom napovedal strategijo razvoja slovenskega pravosodja, pa te še vedno ni. »Očitno je pa precej razmišljanj, kako bi se uredilo zlasti kadrovanje v pravosodju,« pravi Fišer, ki ocenjuje, da je kadrovanje kritična točka pravosodja.

Prepričan je tudi, da v tej zgodbi glede odločbe KPK »nekdo želi ohraniti pri življenju« zdajšnji KPK, katerega naloge gredo sicer po njegovem bolj v smeri preventivnega ukvarjanja in preprečevanja korupcije in manj v smeri policijskih pooblastil.

Deli s prijatelji