JEZNI

Vojaki: Vlada državljanom obljublja nekaj, dela pa drugo

Objavljeno 08. junij 2013 16.08 | Posodobljeno 08. junij 2013 16.08 | Piše: P. J.

V sindikatu opozarjajo, da je vlada prva, ki ne spoštuje pravnomočnih sodb sodišča.

Vojaki 15. kontingenta po vrnitvi iz Afganistana

LJUBLJANA – Ministrstvo, ki ga vodi predsednik Državljanske liste Gregor Virant, ne spoštuje odločitev sodišča, menijo člani Sindikata vojakov Slovenije (SVS).

Brez pojasnil

»Pretekli teden je bil medijski prostor v Sloveniji poln izjav o potrebnem spoštovanju sodb sodišč za povrnitev zaupanja državljanov v pravno državo, vlada pa ob tem prva ne spoštuje sodb sodišč, in to celo pravnomočnih, istočasno pa podpisuje zaveze državljanom in obljublja nekaj, dela pa drugo,« so zapisali v izjavi za javnost. Članom sindikata bi namreč morala vlada že meseca maja na podlagi pravnomočne sodbe delovnega sodišča izplačati plačna nesorazmerja , ki se neupravičeno niso izplačevala 20 mesecev. »Pripadnikom Slovenske vojske, članom sindikata plačnih nesorazmerij vlada do danes ni izplačala,« opozarjajo.

Predsednik SVS Gvido Novak naj bi v preteklem tednu večkrat poskušal od državnih sekretarjev na ministrstvu za notranje zadeve in javno upravo in na obrambnem ministrstvu odkriti vzrok za nespoštovanje določbe. »Vsi sogovorniki so bili seznanjeni s situacijo, a nihče ni hotel odgovoriti na preprosto vprašanje, zakaj se sodba sodišča ne spoštuje.« Zapisali so še, da so pojasnilo v zvezi z izplačilom regresa prejeli od MNJU, pojasnila glede izplačila nesorazmerij pa ne.

Pravijo, da papir vse prenese

Svojim članom so še sporočili, da so storili vse, kar je bilo potrebno, da bi člani prejeli denar. »Za nedelovanje države ne more odgovornosti prevzeti sindikat, v nastali situaciji vas lahko le zaprosimo za potrpljenje. V naslednjih dneh bomo v SVS poskušali ugotoviti, kdo je preprečil izplačilo oziroma izpolnitev pravnomočne sodbe in zoper njega ustrezno ukrepali v okviru zmožnosti (ovadba ...). Nihče od državnih uradnikov nima pravice ustaviti izplačila na osnovi pravnomočne sodbe, njena izvršitev pa se mora na osnovi podane zahteve izvesti po uradni dolžnosti. V konkretni situaciji je nekdo zatajil, kdo je krivec pa bodo ugotavljali organi, ki so za to pristojni in bodo ustrezno ukrepali.«

Za konec so še zapisali, da bodo brezkompromisno vztrajali do konca, in to predvsem zaradi vladavine prava, ki je zagotovilo za pravno državo. »Ne glede na vladne obljube državljanom v sporazumih. Pravijo, da papir vse prenese, tudi obljubo državljanom o spoštovanju pravne države prenaša, a realnost je drugačna.«

Deli s prijatelji