VROČE NA POLITIČNEM PARKETU

Voditeljico Rosvito Pesek povozila, »spopadla« sta se Grims in Šetinc Paškova (VIDEO)

Obračun Mojce Šetinc Pašek in Branka Grimsa se je začel precej ostro, končal pa z nasmeški.
Fotografija: Branko Grims. FOTO: RTV Slovenija
Odpri galerijo
Branko Grims. FOTO: RTV Slovenija

Prvih sto dni vladanja naj bi vsaka vlada imela mir. A novi premier, ki mu je ljudstvo z veliko večino namenilo mandat za sestavo nove vlade, Robert Golob, ima vse prej kot to. Izpolnjevanja predvolilnih obljub so se namreč želeli lotiti z 20 ministrstvi (kar je več, kot so jih imele vlade v zadnjih desetih letih), vendar jim v največji opozicijski stranki SDS glasno nasprotujejo. Šli so celo tako daleč, da zahtevajo razpis naknadnega zakonodajnega referenduma na to temo.

V Odmevih je tako Rosvita Pesek gostila poslanca Mojco Šetinc Pašek iz Gibanja Svoboda in Branka Grimsa iz SDS. Zadnji prihaja iz stranke, ki slovi po najbolj vitki vladi, in sicer so v mandatu od 2012 do 2013 imeli zgolj 12 ministrstev. V zadnjem mandatu, to je tistem, preden je postal predsednik vlade Golob, je vlada Janeza Janše imela 17 ministrstev.

Branko Grims: Šlamastika

Grims je svoj govor začel z zgodbo o cenah gorivu. Označil jo je za šlamastiko ter dodal, da je bila Slovenija blokirana v cestnem prometu in dva dni ostala brez goriva, da je bila vlada neoperativna že v zdajšnji sestavi, zdaj pa se hoče še širiti, ljudje pa naj to plačajo, tako ministre kot strukturo in ostale stroške. Pašek Šetinčeva je odvrnila, da se vsaka vlada organizira v skladu s tistimi vsebinami, politikami, ki jim želi v svojem mandatu dati prednost. Dejala, da je tudi Janševa vlada spreminjala zakon o vladi. Odzvala se je tudi na besede o energetskih zadevah iz preteklih dni, in sicer je odvrnila, da vladi sploh niso dovolili, da bi začela delati, ker so jo preprosto blokirali s posvetovalnim referendumom. »Slovenija je še vedno med državami, ki imajo najnižje cene bencina in nafte. Kar pozabljate, je, da imamo dva monopolista na našem trgu, ki sta od prejšnje vlade dobila neko koncesijo, da dobivata odškodnino ob zamrznitvi cen.« 

Peskova jo je poskušala ustaviti, a Šetinc Paškova ni odnehala. Grimsa je vprašala še, katera vlada je ukinila regulacijo cen goriva in kateri minister za okolje je tisti, ki je zaslužil z delnicami Petrola. Spet je vmes posegla Peskova in dejala, da gre zadeva v napačno smer in da ne bodo razpravljali o energetski krizi, medtem pa je ob precej ostrem tonu poslanke Gibanja Svoboda Grimsov obraz krasil rahel nasmešek. 

Koliko več bo zaposlenih

Grims se kljub željam voditeljice ni pustil utiriti in je spet začel o energetski krizi, nadaljeval pa, da bo treba zaradi novih ministrstev zaposliti nekaj deset ljudi. Šetinc Paškova se je odzvala, da se bodo fokusirali na tista področja, ki so ključna za prihodnosti in razvoj Slovenije. Navajanju konkretne številke se je izognila, je pa dejala, da se bo število zaposlenih povečalo zgolj za število teh ministrov in državnih sekretarjev, ki jih bodo ti ministri zaposlili: »Vse, kar vi delate s tem referendumom, ni nič drugega kot zgolj in samo preprosto nagajanje in zlorabljanje procedure za to, da bi blokirali začetek dela tega mandata, čisto nič drugega.« Grims je dejal, da vlada ni storila še ničesar in da vse stvari pokrivajo že obstoječa ministrstva, zato da ni treba ustanavljati novih ministrstev. Izpostavil je, da je bila prejšnja vlada izjemno uspešna. Politična nasprotnica mu je vrnila, da bomo o uspešnosti prejšnje vlade šele govorili, ko bo aktualni minister za finance prečesal bilanco in ugotovil, kakšno vrzel so pustili v državnem proračunu zgolj in samo za zadnji mesec pred volitvami.

SDS brez NSi

Grims je še pojasnil, da bodo aktivnosti zbiranja podpisov potekale septembra, kar pa da tudi omogoča, da bi referendum lahko izvedli skupaj s katerimi od volitev. NSi za zdaj tega ni podprla, Grims pa pričakuje, da bodo korektno sodelovali. Šetinc Paškova je dodala, da NSi tega ni podprla, ker so »konstruktivna opozicija, tako kot ste tudi vi 'konstruktivna opozicija' in želite še vedno iz opozicije oblikovati in vladati in voditi politiko vlade«. Grims jo je vnovič prekinil, zašel s teme, voditeljica Rosvita Pesek pa je poskušala prevzeti besedo. A tako poslanka Gibanja Svoboda kot poslanec SDS sta govorila eden čez drugega. Na koncu je voditeljici le uspelo ponovno prevzeti vajeti in zaključiti z besedami predsednika države Boruta Pahorja, da verjetno ni tolikšna težava številka ministrstev, ampak učinkovitost te vlade. Zanimivo je, da sta se na koncu oba gosta s tem strinjala, tudi Grims, čemur so se vsi trije v studiu tudi nasmejali.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije