POKOJNINSKA REFORMA

Voditeljica Odmevov gosta komaj umirila: Imate 3.000 evrov pokojnine in več

Pavel Rupar in Janez Sušnik nista našla skupnega jezika. Rupar je Sušniku očital, da ima visoko pokojnino. Predsednika Zdusa smo vprašali, kaj je res.
Fotografija: Z leve: Pavel Rupar, Tanja Starič in Janez Sušnik. FOTO: Zaslonski posnetek, TV Slovenija
Odpri galerijo
Z leve: Pavel Rupar, Tanja Starič in Janez Sušnik. FOTO: Zaslonski posnetek, TV Slovenija

Vlada pripravlja pokojninsko reformo. Predlog sprememb naj bi na Ekonomsko-socialni svet poslala v prvi polovici leta. Na to temo sta v Odmevih na TV Slovenija nastopila predsednik Zveze društev upokojencev Slovenije Janez Sušnik in nekdanji poslanec SDS Pavel Rupar, pobudnik ljudske iniciative Glas upokojencev.

Sušnik je dejal, da si želijo od vlade poleg redne uskladitve pokojnin, ki bo verjetno okoli 5,2 odstotka, še 3,2 odstotka izrednega usklajevanja. »Če nam to uspe, smo zmagali,« je rekel in mimogrede okrcal Ruparja, češ da si je kot pobudnik današnjega protesta za višje pokojnine »obul prevelike čevlje in na pamet govori neke pavšalne ocene«. 

»Pavel Rupar, pogledal sem tvoj dosje. Trikrat si bil poslanec, a nikoli nisi spregovoril niti besede o pokojninah,« mu je dejal Sušnik, ki je prepričan, da so zahteve ljudske iniciative »naivne in populistične«.

Rupar je Sušniku odgovoril, da ko je bil poslanec, je bil star 34 let, zato ga pokojninske teme niso zanimale. »Grem pa čez dve leti v pokoj,« je najavil Rupar. Zahteve iniciative so, da bi bila minimalna pokojnina 750 evrov, zahtevajo pa tudi 13. pokojnino in usklajevanje pokojnin.

Rupar je Sušnika večkrat pozval, naj z Zvezo stopijo k ljudski iniciativi, da bi se začeli pogovarjati z vlado o pokojninah, a je Sušnik predlog zavrnil. Že dan prej je v pismu napisal, da se Zdus od spontanih dejanj posameznikov ali skupin distancira, »saj zaznavamo, da gre pri tem shodu za osebni interes posameznikov, večina njih niti ni upokojena, da opozorijo nase in si tako v soju televizijskih kamer odrežejo košček medijske pozornosti, kakršne so bili deležni nekoč«.

Najvišja izplačana pokojnina decembra 2022. FOTO: Zaslonski posnetek, ZPIZ
Najvišja izplačana pokojnina decembra 2022. FOTO: Zaslonski posnetek, ZPIZ
Je mogoče, da ima Sušnik 4 tisoč evrov pokojnine?

Voditeljica je v 11. minuti oddaje gosta opozorila, da je treba končati pogovor, a se je burna debata pro et contra nadaljevala še dve minuti, dokler ni Tanja Starič z odločnim glasom in kretnjami rok nakazala konca. 

Ob zaključku je Rupar 80-letnega predsednika Zdusa spodbodel z vprašanjem, ali dela zase ali za upokojence, glede na to, da se ne pridruži njegovi iniciativi. Sušnik mu je s provokacijo dejal, da ima dovolj visoko pokojnino. »To vem, tri tisoč in nekaj,« mu je dejal Rupar, a ga je Sušnik popravil s »štiri«.

Decembra 2022 je bila najvišja izplačana pokojnina 3.512 evrov, kažejo podatki Zpiza. Tudi na Sušnika smo naslovili vprašanje, ali je mislil resno, ko je dejal, da ima 4.000 evrov pokojnine? Odgovor objavljamo v celoti:

»Odgovor predsednika ZDUS g. Janeza Sušnika v sinočnjih odmevih sogovorniku Pavlu Ruparju je bil ironičen refleks, za mnoge tudi odgovor s kančkom sarkazma na vprašanje sogovornika, če ima 3.000 EUR pokojnine.  »Ne, 4.000 je moja pokojnina,« mu je odvrnil Sušnik.

Pravilno ste ugotovili, da nihče v R. Sloveniji nima višje pokojnine od pribl. 3.500 evrov, v kar ste se prepričali sami z vpogledom v ZPIZ ova izplačila.

Mnogi naši vidni člani (predsedniki pokrajinskih zvez) so danes, ko so se udeležili seje Upravnega odbora ZDUS, predsednikov odgovor razumeli  drugače, kot ga želite prevaliti na pleča bralcev vašega časnika, češ, »da ga ne bi narobe razumeli!«

Višina pokojnine slehernega slovenskega upokojenca, pa čeprav predsednika ZDUS, ni stvar širše debate, oz. to, kar je najbrž interesantno za javnost ni v javnem interesu. In pokojnine to vsekakor niso. Lahko pa vam zagotovimo, da predsednik ZDUS  ne prejema tako visoke pokojnine, čeprav je bil skoraj vso delovno dobo na vodilnih mestih v gospodarstvu, med leti 2002 in 2007 pa tudi Predsednik Državnega sveta Republike Slovenije. In tudi isto izplačilo v višini pribl. 3.500 evrov, vsekakor ni romalo na račun g. Janeza Sušnika.

Povezava do oddaje.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije