SPREMEMBE NA VIDIKU

Vlada bo odločala o novih ukrepih za omejevanje širjenja novega koronavirusa

Danes bo vlada znova pretresala protikoronske ukrepe.
Fotografija: Mateja Logar in Janez Janša. FOTO: Leon Vidic, Delo; Blaž Samec, Delo
Odpri galerijo
Mateja Logar in Janez Janša. FOTO: Leon Vidic, Delo; Blaž Samec, Delo

Vlada bo na današnji seji znova pretresala protikoronske ukrepe in morebitne spremembe nekaterih odlokov, povezanih z epidemijo. Svetovalna skupina vladi med drugim predlaga nošenje mask v zaprtih prostorih, kjer ni izpolnjen pogoj PCT, ter odpravo karantene za cepljene in prebolevnike po vrnitvi iz rdečih in temno rdečih držav.

V ponedeljek so sicer začele veljati nekatere sprostitve protikoronskih omejitev, že takoj ob uveljavitvi sproščanja pa so se oglasili tudi v strokovni skupini. Vladi predlagajo, da osebam, ki so cepljene ali so prebolele covid 19, po vrnitvi iz držav, ki so na rdečem ali temnordečem seznamu, ne bi bilo treba v karanteno. Še naprej pa bi ta ukrep veljal za tiste, ki novega koronavirusa niso preboleli ali niso cepljeni, je za STA povedala vodja svetovalne skupine za covid 19 Mateja Logar.

image_alt
Šokantni podatki: število okuženih maturantov iz Španije poskočilo na 50


V svetovalni skupini predlagajo tudi nošenje mask v zaprtih prostorih, kjer ni izpolnjen pogoj PCT, kot tudi, naj zaposleni v gostinstvu nosijo maske, če nimajo digitalnega covidnega potrdila. Poleg tega predlagajo, da se ohrani razdalja med mizami, in sicer tri metre med mizami oz. 1,5 metra med stoli sosednjih miz.

Logarjeva je še dejala, da razmišljajo tudi o spremembah omejitev prehajanja iz zelenih držav v zeleno, da bi tudi tukaj veljal PCT-pogoj, ki ga sedaj ni, a da sedaj to še ne bo prišlo v poštev.

image_alt
Na mizi nov predlog za prehajanje meja, tudi s Hrvaško in ob vrnitvi iz rdečih držav


Predsednik vlade Janez Janša je na sredinem srečanju z župani predstavnike lokalne skupnosti pozval, da pomagajo pri še boljši organizaciji cepljenja ter s tem k povečanemu odzivu občanov na pozive k cepljenju. Zdravstveni minister Janez Poklukar pa je opozoril, da so razmere resne, saj število okuženih znova narašča.

Sicer pa bo vlada obravnavala tudi tekoče zadeve, med drugim je ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec v sredo napovedala, da bo vlada na seji obravnavala predlog, da bi še letos zagotovili podporo vsem občinskim projektom investicij v šole, ki so izpolnjevali pogoje zadnjega razpisa, a niso bili izbrani. Podobno velja za investicije v športno infrastrukturo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije