DOGAJA SE, KAR SMO NAPOVEDALI

Čakamo na napovedane spremembe na zelenem in rdečem koronaseznamu

Objavljeno 16. julij 2020 14.05 | Posodobljeno 16. julij 2020 22.41 | Piše: A. L.

O tem bo vlada odločala na dopisni seji, je napovedal Kacin.

Jelko Kacin. FOTO: Voranc Vogel, Delo
Vladni govorec za covid 19 Jelko Kacin je na tiskovni konferenci povedal, da se je vlada danes seznanila z epidemiološkim pregledom in s pričakovanimi trendi ter bo vlada dopolnila sezname varnih držav, torej zeleni seznam, kot nevarnih oziroma rdečih držav. O tem bo vlada odločala na dopisni seji.Da se to utegne zgoditi, smo pred dnevi napovedali v članku Kmalu spremembe na zelenem in rdečem seznamu? To so zadnje številke.

Kacin je povedal, da je bilo v zadnjem dnevu opravljenih 1.032 testiranj in potrjenih 19 okužb, od tega ena pri stanovalcu domov za starejše osebe. »Ukrepi karantene niso več le črke na papirju, ampak varovalni sistem, ki deluje vse bolj učinkovito in kaže rezultate. A virus ostaja med nami, kroži. Največji viri so zabave in slavja, zlasti obletnice,« je opozoril.

Špela Horjak z ministrstva za zunanje zadeve prevzema vlogo namestnice vladnega govorca za covid 19, je še povedal Kacin. Horjakova je razkrila, da je bilo na današnji dan opravljenih 380 nadzorov spoštovanja vročenih odločb o karanteni (skupaj že 4.725). 344 oseb je takšnih, ki so spoštovale odločbo, v 16 primerih oseba ni bila na mestu, ki je bilo napisano za prestajanje karantene. Ni bilo pa nobenega primera, ko dostop ne bi bil mogoč. Še vedno se pojavljajo osebe, ki navajajo napačen ali lažen naslov. Inšpektorji so se lotili ponovne kontrole, in sicer pri 161 osebah. 

Aplikacijo za obveščanje o stikih z okuženimi bo do 1. avgusta prilagodilo za Slovenijo podjetje RSteam, pogodba je vredna 4.026 evrov.


Globa za posameznika znaša od 400 do 4.000 evrov. Štirim tujim državljanom je bila izrečena vsakemu po 400 evrov globe, je razkrila Horjakova. Za 13 pravnih oseb tečejo postopki. Horjakova je napovedala še začetek nadzora finančne uprave. Beležili bodo morebitne neskladnosti in jih posredovali v reševanje zdravstvenemu inšpektoratu.

Srbija in Črna gora umaknjeni s seznama varnih držav
Članice EU so s seznama epidemiološko varnih tretjih držav, za katere se lahko odpravi omejitve nebistvenih potovanj v unijo, umaknile Srbijo in Črno goro.

Med državami, ki ostajajo na seznamu epidemiološko varnih tretjih držav, so Alžirija, Avstralija, Kanada, Gruzija, Japonska, Maroko, Nova Zelandija, Ruanda, Južna Koreja, Tajska, Tunizija, Urugvaj in pod pogojem vzajemnosti tudi Kitajska.

Gre za priporočilo, ki naj bi zagotovilo usklajeno ukrepanje, nujno za preprečitev ponovnega uvajanja nadzora znotraj schengna. To priporočilo ni pravno zavezujoče, končna odločitev o nadzoru na zunanjih mejah je v rokah posamezne države.

EU odločitev o seznamu, ki ga osvežuje približno vsakih 14 dni, sprejme ob upoštevanju epidemioloških razmer in omejevalnih ukrepov v teh državah, vključno z ukrepom ohranjanja fizične razdalje, ter drugih gospodarskih in socialnih vidikov.

Ključna epidemiološka merila so, da mora biti število novih okužb na 100.000 prebivalcev v 14 dneh blizu povprečja EU na dan 15. junija ali pod njim, da mora biti trend novih primerov stabilen oziroma padati ter da mora biti ukrepanje na splošno ustrezno.

STA
Deli s prijatelji