SLOVENSKA REAKCIJA

Vlada vložila tožbo proti Hrvaški zaradi arbitraže

Potrdila je tudi predlog prodaje NLB.
Fotografija: Vlada je vložila tožbo proti Hrvaški. FOTO: Uroš Hočevar, Delo
Odpri galerijo
Vlada je vložila tožbo proti Hrvaški. FOTO: Uroš Hočevar, Delo

LJUBLJANA – Vlada je na današnji seji sprejela sklep, da Sodišču EU nemudoma predloži tožbo proti Hrvaški zaradi kršenja evropskega prava, ki je posledica nespoštovanja arbitražne razsodbe o meji med Slovenijo in Hrvaško.


Tožbo je v skladu s sklepom tudi vložila, so sporočili po seji vlade iz urada vlade za komuniciranje.

Odhajajoča vlada je 21. junija sprejela sklep, da bo pred vložitvijo na Sodišču EU z elementi tožbe seznanila tudi odbor za zunanjo politiko novega sklica parlamenta, kar je storila v ponedeljek.
Po seji odbora je premier Miro Cerar, ki opravlja tekoče posle, povedal, da so se strinjali o vložitvi tožbe.

Predsednik SDS Janez Janša je sicer nato tvitnil, da se štiri stranke niso strinjale s predlogom, naj tožbo vloži že odhajajoča vlada, temveč bi morali počakati, da se oblikuje nova vlada.

Vlada potrdila predlog prodaje NLB 

Vlada je sklenila Evropski komisiji predlagati spremembe zavez glede prodaje NLB, po katerih bi država z IPO do konca 2018 prodala najmanj 50 odstotkov plus eno delnico, preostali del, ki presega 25 odstotkov plus eno delnico, pa do konca 2019. Hkrati bo vodstvu SDH naložila ponovni začetek postopka prodaje.

Kot je po seji vlade povedala ministrica za finance, ki opravlja tekoče posle, Mateja Vraničar Erman, bodo Evropski komisiji predlagali spremembe zavez glede prodaje NLB, ki so jih s komisijo usklajevali, tako da z veliko verjetnostjo pričakuje, da bo komisija predlog podprla.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije