SEZNAM DRŽAV

Vlada sprejela nov odlok, kako čez mejo brez karantene

Od ponedeljka bo negativni test ob vstopu v Slovenijo že zadoščal, da karantena ne bo odrejena.
Fotografija: Izročanje karantenskih odločb na mejnem prehodu Obrežje, 19. 8. 2020. FOTO: Voranc Vogel
Odpri galerijo
Izročanje karantenskih odločb na mejnem prehodu Obrežje, 19. 8. 2020. FOTO: Voranc Vogel

Vlada Republike Slovenije je na današnji dopisni seji izdala Odlok o odrejanju in izvajanju ukrepov za preprečitev širjenja nalezljive bolezni COVID-19 na mejnih prehodih na zunanji meji, na kontrolnih točkah na notranjih mejah in v notranjosti Republike Slovenije, so zapisali na vladni spletni strani.


Z novim odlokom se spreminjajo pravila odrejanja karantene na podlagi priporočila Evropske komisije. Uvaja se oranžni seznam držav (države s poslabšanimi epidemiološkimi razmerami), ki nadomešča dosedanji rumeni seznam. Države, ki niso uvrščene na zeleni (varne države) ali rdeči seznam (držav s slabimi epidemiološkimi razmerami), so torej uvrščene na oranžni seznam.
 

Vstop iz držav na zelenem seznamu

Še vedno velja, da za vstop v Slovenijo iz države na zelenem seznamu ni karantene. Po novem pa se šteje, tudi da oseba prihaja iz države na zelenem seznamu, če je v tej državi prebivala neprekinjeno najmanj 14 dni pred vstopom v Slovenijo in to lahko izkaže z dokazilom.


Preberite še:

Spet veliko število okuženih, bolnišnica Jesenice zaprla dva oddelka
Zdravnik svari: V igri so velike številke okužb, v veliki stiski bomo
Kap vas bo: razkužilo ni za noge, a mu tega niso povedali (VIDEO)


Negativen test zadostuje, da ni karantene

Osebi, ki vstopa v Slovenijo in ima prebivališče v državah, ki so na rdečem ali oranžnem seznamu, ali prihaja iz teh držav, se zaradi morebitne okužbe z virusom SARS-CoV-2 odredi karantena za obdobje deset dni. Karantena pa ne bo odrejena, če oseba ob prehodu meje predloži negativni izvid testa na prisotnost SARS-CoV-2 (COVID-19), ki ni starejši od 48 ur in je bil opravljen v državi članici EU, državi članici schengenskega območja ali v Sloveniji, in sicer pri organizaciji oziroma pri posamezniku, ki sta ju Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo in Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano prepoznala kot ustrezne in verodostojne ter so navedeni v seznamu na spletni strani Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano.

Spremembe začnejo veljati v ponedeljek, 28. septembra 2020.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije