POZOR

Vlada sprejela novi odlok. To so novosti

Aplikacija za pregledovanje izpolnjevanja PCT-pogoja bo prikazovala ime, priimek in letnico rojstva.
Fotografija: Janez Janša. FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Janez Janša. FOTO: Jure Eržen, Delo

Po nerodnostih z aplikacijo, s katero se preverja PCT-pogoj, je vlada danes sprejela odlok, s katerim določa način ugotavljanja izpolnjevanja pogoja PCT. To se preverja z aplikacijo, če je dokument opremljen s QR-kodo, mogoče pa je tudi predložiti drugo potrdilo oziroma dokazilo v skladu z odloki.

»Odlok je potreben za izvajanje odlokov, v katerih je določeno izpolnjevanje pogoja PCT, kar pomeni, da so zbiranja za ljudi, ki pogoja PCT ne izpolnjujejo, prepovedana, oziroma je zanje prepovedan promet posameznih vrst blaga in izdelkov. V prvem odstavku 4. člena ZNB pa je določeno, da ima vsakdo pravico do varstva pred nalezljivimi boleznimi in bolnišničnimi okužbami ter dolžnost varovati svoje zdravje in zdravje drugih pred temi boleznimi; odlok se izdaja tudi za izvrševanje te določbe,« piše na spletni strani vlade.

Aplikacija bo delovala tako, da z odčitavanjem kode QR uporabniku posreduje podatek o izpolnjevanju pogoja PCT, pri tem pa ne bo razvidno, katerega od pogojev PCT izpolnjuje oseba, za katero se preverja izpolnjevanje pogoja PCT: »Odčita se tudi osebno ime in letnica rojstva osebe, za katero se preverja izpolnjevanje pogoja PCT, kar je nujno zaradi ugotovitve, da se potrdilo nanaša na osebo, ki ga je predložila. Aplikacija ne sme omogočati hrambe ali druge obdelave navedenih osebnih podatkov in se ne sme povezovati z nobeno zbirko podatkov.«
 
Odlok začne veljati naslednji dan po objavi v uradnem listu, do kdaj velja, pa ni določeno.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije