SPREMEMBE PRI NOŠENJU MASK

Kacin naštel, kako se nam bo spremenilo življenje (VIDEO)

Gostinski lokali bodo od ponedeljka dalje lahko obratovali le do 22. ure.
Fotografija: Jelko Kacin FOTO: Voranc Vogel, Delo, Leon Vidic, Delo. Montaža: S. N.
Odpri galerijo
Jelko Kacin FOTO: Voranc Vogel, Delo, Leon Vidic, Delo. Montaža: S. N.

Po današnji seji vlade je znano, kateri novi ukrepi nas čakajo zaradi naglega naraščanja števila okužb. Vlada je omejila delovanje gostinskih lokalov od 6. do 22. ure, ob vstopu v delovne prostore bo treba meriti temperaturo, zakonska podlaga pa bo omogočila bolniško do treh dni brez obiska zdravnika. Maske bodo od sobote dalje obvezne na odprtem, tj. javnih prostorih z veliko ljudmi, tudi vsi šolarji od 7. razreda dalje bodo morali maske nositi ves čas pouka.
 
Preberite tudi: 

Virus nas ne izpusti iz krempljev, presegli smo tisočico



Ukrepe sta na novinarski konferenci predstavila vladni govorec za covid Jelko Kacin in državni sekretar na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Cveto Uršič.


 

Novi zaposleni v domove

»Pozornost vlade in vseh nas je trenutno usmerjena v preprečevanje primerov izbruhov v domovih za starejše. Situacije, kot se nam je zgodila v Hrastniku, si ne želi nihče. Dobrobit stanovalcev mora biti v središču vseh sprejetih ukrepov,« je poudaril Kacin. 

Uršič je tako tudi predstavil ukrepe za domove za starejše. Vlada je zagotovila sredstva za približno 550 novih zaposlitev v domovih. Ker imajo zaradi okužb številni velike težave pri organizaciji dela, so dopustili možnost, da se omogoči delo prek študentskih napotnic, drugih mlajših nezaposlenih in upokojenih delavcev.


 

Merjenje temperature pred vstopom na delovno mesto

»Vlada je na seji sprejela priporočilo o delu od doma, če to omogoča delovni proces, da se vse javne prireditve izvedejo brez pogostitev in zakusk, da sami omejimo nenujne stike in svoje obiske v trgovinah ter ostalih javnih prostorih načrtujemo čim bolj racionalno,« je nove ukrepe predstavil Kacin.

Vlada je tudi sklenila, da bo treba ob vstopu v delovne prostore meriti temperaturo zaposlenih in obiskovalcev. Vsi s povišano temperaturo bodo napoteni na bolniško. Pripravljena bo zakonska podlaga, ki bo omogočala bolniško odsotnost do treh dni tudi brez obiska zdravnika. »S tem delodajalec zaščiti cel kolektiv pred okužbo, delodajalec ali upravljavec objekta nosi vso odgovornost.«
 
Preberite tudi:

Kacin namignil: Maske bomo nosili tudi na tržnico



»Vlada pripravlja tudi več ukrepov, usmerjenih v preprečevanje širjenja okužb, če bi se njihovo število povečevalo (ukrepi vezani na delovanje javnega prometa, trgovin, lekarn, pošt, bank in zdravstvenih ustanov). Načrtovane so dodatne omejitve zbiranja v smeri zmanjšanja števila oseb.« Zdaj je dovoljeno zbiranje do 10 oseb, pri do 50 osebah pa je treba mesec dni hraniti seznam oseb s kontakti, da bi lahko vse opozorili na morebitne simptome. Kacin je tudi namignil, da si vlada prizadeva še znižati število ljudi na enem mestu, z 10 na šest. »Nekatere države to že uveljavljajo, če se bo situacija pri nas še poslabševala, se bo temu ukrepu pridružila tudi Slovenija.«

Nošenje mask tudi zunaj

Ta konec tedna začnejo veljati spremembe, vezane na nošenje mask v zaprtih javnih prostorih. Te bodo obvezne za učence od 7. razreda dalje, dijake in študente. Tudi vzgojiteljice, vzgojitelji v vrtcih ter učiteljice, učitelji v razredih vseh stopenj bodo morali nositi maske. Maske bodo tako morali nositi ves čas pouka. 

Nošenje mask bo od konca tega tedna (s petka na soboto) obvezno tudi na odprtem, tj. v javnih prostorih, kjer se zbira veliko ljudi, kot so na primer tržnice, mestna jedra.

Gostinski lokali do 22. ure

V ponedeljek bo začela veljati tudi odločitev o spremenjenem obratovanju lokalov. Čas obratovanja se bo omejil, predvidoma na obdobje med 6.00 in 22.00. 

Vlada pripravlja tudi spremembe, vezane na vstop v državo za primer nadaljnjega zaostrovanja razmer v sosednjih in ostalih državah, ter tudi vnaprej pripravlja ukrepe, ki bi se izvajali po morebitnem dogovoru držav članic EU, da bolj poenotijo način omogočanja gibanja znotraj EU.

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije