O PLAČNI REFORMI

Vlada presenetila: nekaterim v javnem sektorju se bodo krepko zvišale plače

Novo razmerje med plačami znotraj javnega sektorja bo 1:7, zdaj je 1:4,7. Med prvimi, ki jim bodo dvignili plače, menda sodniki in tožilci.
Fotografija: Sanja Ajanović Hovnik. FOTO: Zaslonski posnetek
Odpri galerijo
Sanja Ajanović Hovnik. FOTO: Zaslonski posnetek

Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik je predstavila sprejeta izhodišča za pogajanja z reprezentativnimi sindikati javnega sektorja o prenovi plačnega sistema in odpravi nesorazmerij v osnovnih plačah.

Najprej se bodo lotili plačnih nesorazmerij, ki so nastala zaradi zadovoljevanja parcialnih interesov znotraj javnega sektorja, je napovedala, saj so vse stavkovne zahteve, ki jih je vlada podedovala, in te iz zadnjih mesecev zahtevale odpravo nesorazmerij. 

Sicer pa poudarjajo, da prenova zajema več korakov, ki se bodo zgodili do konca naslednjega leta, torej do konec leta 2024. Po odpravi nesorazmerij se bo začela implementacija nove plačne lestvice in postopen prehod nanjo do leta 2027. Vse korake bodo dogovorili s pogajanji. Delovali bodo po načelu: »Dokler ni spogajano vse, ni spogajano nič.« Realizacija sledi, ko bo vse dogovorjeno. Upajo, da bodo pogajanja zaključili do 30. junija. »Čeprav je urnik do takrat precej natrpan, imata obe strani interes, da se to izpelje,« meni ministrica.

Izravnava plač z ostalimi sektorji iz javnega sistema se začne že letos, prvi korak bo aprila, ko se bodo za en plačni razred dvignile plače tistim, ki se jim niso novembra – takrat so se dvignile plače v zdravstvu in socialnem varstvu. Do takrat velja zamrznitev stavke.

Ne samo višanja, tudi zamrznitev

Plačna reforma bo stala, zato bodo zamrznili plačilo delovne uspešnosti s prihodnjim letom, dokler ne bodo dogovorjena nova merila. Trenutno variabilni del plače ne služi temu, da bi plačali tiste, ki so nadpovprečni. »Merila so postavljena prenizko, tako so plačani vsi, tisti, ki dobro, in tisti, ki slabo delajo,« je povedala ministrica. Zamrznitev ni predmet pogajanj.

Nekaterim se bodo plače močno povišale

Hkrati s pogajanji o odpravi plačnih nesorazmerij se bodo pogajali o novem plačnem stebru.

»Danes imamo vse plače za vsa delovna mesta znotraj razmerja 1:4,7, nova plačna lestvica predvideva plače znotraj razmerja 1:7,« je napovedala ministrica.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije